Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 08:13

Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Αρχίζει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, στο συνεδριακό κέντρο του "Ελίτ".

Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή και αφορά όλο τον κόσμο της ελαιοκομίας και της αγροδιατροφής, είναι φέτος αναβαθμισμένο. Περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, σεμινάρια με σημαντικά θέματα και το διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήρο Μεσσηνίας:

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είπε ότι το φεστιβάλ συμβάλλει στην προώθηση και την αναβάθμιση του ελαιόλαδου και της ελιάς. Και κάλεσε όλους όσοι έχουν σχέση με την ελαιοκομία να το παρακολουθήσουν για να ενημερωθούν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης ανέφερε ότι το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό θεσμό για την ελαιοκομία και παρατήρησε πως είναι μια ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι να επιμορφωθούν και να γνωρίσουν όλες τις εξελίξεις.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος επεσήμανε ότι είναι ένα βήμα ενημέρωσης και ανάδειξης όλων των προβλημάτων και προέτρεψε να ακούσουμε την ενημέρωση για τη δακοκτονία, γιατί υπάρχει πρόβλημα.

Ο υπεύθυνος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης ενημέρωσε ότι στο διαπιστευμένο εργαστήρι του Ινστιτούτου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ελαιολάδου του φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης παρατήρησε ότι η Μεσσηνία είναι το κέντρο των δύο πιο σημαντικών ΠΟΠ για την ελιά και το ελαιόλαδο. Και ανέφερε πως είναι μια ευκαιρία να μας πουν η Περιφέρεια και το κράτος τι θέλουν να κάνουν με τα ΠΟΠ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι το φεστιβάλ ισχυροποιείται και κατοχυρώνεται. Και σημείωσε πως είναι ένα εργαλείο για να αναδεικνύουμε το όνομα "Καλαμάτα", την παραγωγική και ποιοτική δυνατότητα που έχει ο μεσσηνιακός ελαιώνας.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Θανάσης Κυριαζόπουλος ενημέρωσε ότι φέτος είναι περισσότεροι οι συνδιοργανωτές και οι εκθέτες και σημαντικότεροι οι χορηγοί. Πληροφόρησε ότι οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ελαιολάδου είναι πάνω από 30, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Παρασκευή 7/4: 16.00 - 21.00. Σάββατο 8/4: 10.00 - 21.00 Κυριακή 9/4:10.00 - 18.00.

Το πρόγραμμα 

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, των προέδρων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάση Μαυρούλη, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Στις 19.10 προβολή βίντεο από το πρόγραμμα επαναφύτευσης ελαιόδεντρων στην Costa Navarino. Στις 19.20 "Παρουσίαση και σκοπός του προγράμματος Aristoil", από την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη. Στις 19.40 "Η πολιτιστική διάσταση της μεσογειακής διατροφής και η αναπτυξιακή της προοπτική, από τη Βίκυ Ιγγλέζου, διευθύντρια Μανιατάκειου Ιδρύματος. Στις 

20.00 "Μεσογειακή διατροφή σαν εργαλείο ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και του τουρισμού, από το Φίλιππο Παπαδόπουλο, διευθυντή γραφείου στρατηγικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σάββατο 8/4

Α’ Ενότητα: Καλλιεργητικές πρακτικές

Συντονιστής: Γιώργος Κοντογιάννης, γεωπόνος ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας 

Στις 10.30 "Συστήματα καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα και τον κόσμο", από το Σταύρο Βέμμο, καθηγητή δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 10.50 "Αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων φυτοπροστασίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες", από τον Ηλία Κάνταρο, γεωπόνο - σύμβουλο βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης. Στις 11.10 "Τρόποι εκμηχάνισης της συγκομιδής για μείωση του κόστους", από το Franco Famiani, καθηγητή Πανεπιστημίου Περούτζια, γραμματέα του συμβουλίου της Ιταλικής Εθνικής Ακαδημίας Ελιάς (μέσω skype). Στις 11.40 "Επιμολυντές που επιβαρύνουν την ποιότητα του ελαιολάδου - Βέλτιστες πρακτικές για την αποτροπή παρουσίας τους", από το Γιάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Στις 12.00 συζήτηση.

Β’ Ενότητα: Χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων 

Συντονιστής - σχολιαστής: Γιώργος Βασιλόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων

Στις 12.50 "Οι προσεχείς προσκλήσεις του ΠΑΑ 2014-2020 για ενίσχυση των καλλιεργειών, της εμπορίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων", από εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις 13.10 "Εξυπνη εξειδίκευση και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 - 2020", από τον Αντώνη Ψαράκη, προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στις 13.30 "Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα" από το Νίκο Σαλπέα, υποδιευθυντή Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής και Χρηματοδοτικών Προϊόντων Ιδιωτών, της Εθνικής Τράπεζας. Στις 13.50 συζήτηση.

Στις 2.30 μ.μ. απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου Kalamata International Olive Oil Awards WARDS “Panelaion” 2017. Παρουσίαση αποτελεσμάτων από την επικεφαλής του πάνελ Εφη Χριστοπούλου.

Γ’ Ενότητα: Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Ελαιοκομίας

Συντονιστής - σχολιαστής: Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Στις 17.40 "Ελεγχόμενη διάθεση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων στο έδαφος - Μια περιβαλλοντικά αποδεκτή και οικονομικά εφικτή διαχείριση", από τον Κώστα Χαρτζουλάκη, ερευνητή Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών ΕΛΓΟ Δήμητρα Χανίων. Στις 18.00 "Συγκομποστοποίηση αποβλήτων ελαιουργείων. Συμπεράσματα ολοκληρωμένων εφαρμογών", από τον Μπάμπη Λουκάκη, χημικό μηχανικό. Στις 18.20 "Παρουσίαση του έργου Life olive clima", από το Βίκτορα Καββαδία, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ "Δήμητρα". 

18:40 "Πιστοποίηση ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του έργου Life olive clima", από το Γιώργο Μιχαλόπουλο. Στις 19.00 συζήτηση.

Δ’ Ενότητα: Διαχείριση ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ

Συντονιστής - σχολιαστής: Σταύρος Αδαμόπουλος, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας 

Στις 19.50 "Η Ιταλική εμπειρία και η περίπτωση του Consorzio per la tutela di oliva Toscano IGP", από το Fabrizio Filippi, πρόεδρο του Consorzio per la tutela di oliva Toscano IGP. Στις 20.20 "Η οργάνωση και αξιοποίηση των ελαιοκομικών ΠΟΠ της Μεσσηνίας", από το Θανάση Μαυρούλη, πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ. Στις 20.40 "ΠΟΠ/ΠΓΕ σαν εργαλεία ποιότητας", από το Βασίλη Ζαμπούνη, εκδότη - διαχειριστή olivenews.gr. Στις 

21.00 συζήτηση.

Κυριακή 9/4

Ε’ Ενότητα: Παρουσιάσεις

Στις 10.45 "Παραλαβή πολυφαινολικών συστατικών από φύλλα ελιάς με "πράσινη" μέθοδο", από την Ελένη Αναστασοπούλου, γεωπόνο - επιστήμων τροφίμων. Στις 11.00 "Η σημασία του ελέγχου και της γνώσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου", από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, υπεύθυνο εργαστηρίου Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Καλαμάτας. Στις 11.15 "Agora των Δρόμων της Ελιάς, μια εναλλακτική πρόταση προώθησης των ελληνικών προϊόντων και των τόπων προέλευσής τους", από το Γιώργο Καραμπάτο, εκτελεστικό διευθυντή πολιτιστικού οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς". Στις 11.30 "Μικροοργανισμοί στην καλλιέργεια της ελιάς", από τον Ευάγγελο Μακρή, γεωπόνο, συνεργάτη EM Hellas.

Στις 11.45 "Τυποποίηση ελαιολάδου", από το Γιώργο Χατζηγιάννη, διευθυντή της εταιρείας Χατζηγιάννης ΙΚΕ. Στις 12.00 "Ο ζεόλιθος και η τεχνολογία των ΕΜ στην καλλιέργεια της ελιάς", από τον Αγγελο Δημόπουλο, εκπρόσωπο NATURAM. Στις 12.15 "Ο εκσυγχρονισμός στην λειτουργία των ελαιοτριβείων", από τον Αντώνη Αντωνόπουλος, εκπρόσωπο UNITY ΕΠΕ. Στις 12.30 "Εξοικονόμηση ενέργειας:  Αυτοπαραγωγή ρεύματος για κάλυψη ιδίων αναγκών", από τον Κώστα Μουρτζανό, διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό, PhD, διευθ. SolarWay. Στις 12.45 "Γραμμική καλλιέργεια ελιάς", από το Βασίλειο Αναστασόπουλο, γεωπόνο. Στις 13.00 "Τα οφέλη της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων - ΚΤΕΟ ψεκαστικών", από τον Κωνσταντίνο Μαθιόπουλο, φορέα ελέγχου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ). Στις 13.15 "Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα", από τον Αλέξη Πολιτάκη, επικεφαλής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα και Νίκο Δεδούση, στέλεχος ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα Τράπεζας Πειραιώς. Στις 13.30 "Ο πράσινος χρυσός γέφυρα για την ελληνική εξωστρέφεια;" από τη Χριστίνα Νάση, εκπρόσωπο ΧΑΡΛΑΣ Διεθνείς Μεταφορές Α.Ε. 

Σεμινάρια 

Κυριακή 9/4

Στις 11.00  Workshop 1 - "Αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων φυτοπροστασίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες - ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών", από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές.

Στις 16.00 Workshop 2 - "Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - Δήλωσης ΟΣΔΕ 2017", από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απευθύνεται σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Στις 16.00 - 18.00 Workshop 3 - Olive Bar - ανοιχτή γευσιγνωσία ελαιολάδου. Ανοιχτή γευσιγνωσία ελαιολάδου για την εξοικείωση του κοινού με τα  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδων και τη διάκριση μειονεκτημάτων. Από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας. Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους