Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 08:28

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο  Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς Καλαμάτας

 

Ανοιξε τις πύλες του χθες το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του "Εlite City Resort", το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς Καλαμάτας.

Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή και αφορά όλο τον κόσμο της ελαιοκομίας, περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, ένα συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, σεμινάρια με σημαντικά θέματα, καθώς και διαγωνισμό ποιότητας ελαιόλαδου.

Στους χαιρετισμούς που εκφωνήθηκαν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι στόχος είναι να κατοχυρωθεί ο μεσσηνιακός ελαιώνας και να αναδειχθούν τα δύο ΠΟΠ του νομού, ελιάς και ελαιόλαδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς ανέφερε ότι το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, και παρατήρησε πως η Περιφέρεια ενισχύει τις προσπάθειες εξωστρέφειας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης είπε ότι λείπει η επιστημονική τεκμηρίωση ενός φακέλου με τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιόλαδου. Παρατήρησε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι οι εξαγωγές και εκτίμησε πως δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, γι’ αυτό δεν προχωρούν όπως πρέπει οι εξαγωγές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ακόμα, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη (ήρθε καθυστερημένη κατευθείαν από τη Βουλή), ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο γραφείο Καλαμάτας Γιώργος Καμαρινόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου Διονύσης Παπαδάτος, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΓΕΩΤΕΕ Σωτήρης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και Θεόδωρος Μπρεδήμας, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και άλλοι.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ Ενότητα: Καλλιεργητικές πρακτικές

Συντονιστής: Γιώργος Κοντογιάννης, γεωπόνος ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας 

Στις 10.30 π.μ. "Συστήματα καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα και τον κόσμο", από το Σταύρο Βέμμο, καθηγητή δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 10.50 "Αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων φυτοπροστασίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες", από τον Ηλία Κάνταρο, γεωπόνο - σύμβουλο βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης. Στις 11.10 "Τρόποι εκμηχάνισης της συγκομιδής για μείωση του κόστους", από το Franco Famiani, καθηγητή Πανεπιστημίου Περούτζια, γραμματέα του συμβουλίου της Ιταλικής Εθνικής Ακαδημίας Ελιάς (μέσω skype). Στις 11.40 "Επιμολυντές που επιβαρύνουν την ποιότητα του ελαιολάδου - Βέλτιστες πρακτικές για την αποτροπή παρουσίας τους", από το Γιάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Στις 12.00 συζήτηση.

Β’ Ενότητα: Χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων 

Συντονιστής - σχολιαστής: Γιώργος  Βασιλόπουλος,  σύμβουλος επιχειρήσεων

Στις 12.50 "Οι προσεχείς προσκλήσεις του ΠΑΑ 2014-2020 για ενίσχυση των καλλιεργειών, της εμπορίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων", από εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις 13.10 "Εξυπνη εξειδίκευση και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 - 2020", από τον Αντώνη Ψαράκη, προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στις 13.30 "Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα", από το Νίκο Σαλπέα, υποδιευθυντή Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής και Χρηματοδοτικών Προϊόντων Ιδιωτών, της Εθνικής Τράπεζας. Στις 13.50 συζήτηση. 

• Στις 2.30 μ.μ. απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου Kalamata International Olive Oil Awards WARDS “Panelaion” 2017. Παρουσίαση αποτελεσμάτων από την επικεφαλής του πάνελ Εφη Χριστοπούλου.

Γ’ Ενότητα:  Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Ελαιοκομίας

Συντονιστής - σχολιαστής: Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Στις 17.40 "Ελεγχόμενη διάθεση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων στο έδαφος - Μια περιβαλλοντικά αποδεκτή και οικονομικά εφικτή διαχείριση", από τον Κώστα Χαρτζουλάκη, ερευνητή Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών ΕΛΓΟ Δήμητρα Χανίων. Στις 18.00 "Συγκομποστοποίηση αποβλήτων ελαιουργείων. Συμπεράσματα ολοκληρωμένων εφαρμογών", από τον Μπάμπη Λουκάκη, χημικό μηχανικό. Στις 18.20 "Παρουσίαση του έργου Life olive clima", από το Βίκτορα Καββαδία, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφουδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στις 18.40 

18:40 "Πιστοποίηση ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του έργου Life olive clima", από το Γιώργο Μιχαλόπουλο. Στις 19.00 συζήτηση.

Δ’ Ενότητα: Διαχείριση ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ

Συντονιστής - σχολιαστής: Σταύρος Αδαμόπουλος, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας 

 

Στις 19.50 "Η ιταλική εμπειρία και η περίπτωση του Consorzio per la tutela di oliva Toscano IGP", από το Fabrizio Filippi, πρόεδρο του Consorzio per la tutela di oliva Toscano IGP. Στις 20.20 "Η οργάνωση και αξιοποίηση των ελαιοκομικών ΠΟΠ της Μεσσηνίας", από το Θανάση Μαυρούλη, πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ. Στις 20.40 "ΠΟΠ/ΠΓΕ ως εργαλεία ποιότητας", από το Βασίλη Ζαμπούνη, εκδότη - διαχειριστή olivenews.gr. Στις 21.00 συζήτηση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER