Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 09:02

Τα βραβεία στο διαγωνισμό του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Με τη διάκριση 13 συνολικά ελαιολάδων από τα 33 που συμμετείχαν από διάφορες περιοχές της χώρας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου “Panelaion” 2017 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας.

Τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν από Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Αργολίδα, Κορινθία, Χανιά, Φωκίδα, Μαγνησία, Θάσο και Μυτιλήνη ήταν περισσότερα από πέρυσι οπότε είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό 25 δείγματα. Μάλιστα το 91% ήταν καλά λάδια, με πάνω από 70 βαθμούς.

Από τα διακριθέντα, τα 5 απέσπασαν βραβεία και τα 8 επαίνους.

Το 1ο βραβείο, το «χρυσό», απέσπασε το βιολογικό ελαιόλαδο «Areti» της εταιρείας Αφοί Δραγώνα. Το 2ο βραβείο, το «ασημένιο», απονεμήθηκε στην εταιρεία του Νικολάου Μαρουλάκου από τη Μονεμβασιά για το ελαιόλαδο «Manoli Canoli», ενώ το 3ο βραβείο μοιράστηκε στα ελαιόλαδα «Angel Premium» των Αφών Δραγώνα, «Malva» του Νικολάου Μαρουλάκου και «Faris» της Agrexpo.

Επαίνους απέσπασαν με τη σειρά τα εξής ελαιόλαδα: «Sapfo» - Παπαδέλης & Σία (Λέσβος), Τριανταφυλλοπούλου Διονυσία (Φιλιατρά - Λαγκούβαρδος), Διακουμής Κωνσταντίνος (Κυνηγού), Γεώργιος Κοζομπόλης (Μ. Μαντίνεια), ΠΟΠ Κολυμπάρι - Terra Creta (Χανιά), LIVAplatinum - Νικόλαος Κρημνιανιώτης, «Ελαιώνιον» της εταιρείας Agrovim και «Elawon» - Καμπούρης (Παλλήνη) με ελαιόλαδο από τις Μυκήνες.

Επικεφαλής του πάνελ του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, ήταν η Εφη Χριστοπούλου, η οποία κατά το παρελθόν διετέλεσε εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Στην ομιλία της παρουσίασε τους σκοπούς και τους κανόνες αντίστοιχων διαγωνισμών και μεταξύ άλλων παρατήρησε πως η οργανοληπτική ανάλυση στο ελαιόλαδο είναι υποχρεωτικό ποιοτικό κρτήριο. Ενημέρωσε δε σχετικά με  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τη μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης,  τα στάδια αξιολόγησης των υποβληθέντων δειγμάτων, τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και για το αδιάβλητο του διαγωνισμού, αφού οι αξιολογητές - μέλη της κριτικής επιτροπής είχαν μόνο κωδικούς για τα δείγματα.

Η κ. Χριστοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «σκοπός είναι η εφαρμογή καλών πρακτικών παντού, ώστε να πετυχαίνουμε υψηλή ποιότητα παρθένου ελαιολάδου».