Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 08:31

Η αύξηση του ΦΠΑ ανέβασε το κόστος παραγωγής: 60 λεπτά οι ανοιξιάτικες πατάτες του Μπουρνιά 

Γράφτηκε από τον

 

Βγαίνει από χθες η πρώτη φετινή ανοιξιάτικη πατάτα στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, με 60 λεπτά το κιλό οι χοντρές και 40 οι ψιλές.

Οι χοντρές πάνε στην ελληνική αγορά και οι ψιλές στο εξωτερικό, σε αυτή την πρώτη φάση στην Πολωνία.

Ενας από τους 3 -4 παραγωγούς που έβγαζαν, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας μας είπε ότι οι πατάτες δεν είναι πολύ μεγάλες, στους 2 με 2,5 τόνους το στρέμμα υπολογίζεται η απόδοση. Μας ενημέρωσε ότι οι πατάτες αυτές φυτεύτηκαν στο τέλος Νοεμβρίου κι "έφαγαν" όλο το κρύο του χειμώνα, που φέτος ήταν βαρύς. Λόγω του βαρύ χειμώνα η παραγωγή έχει πάει πιο πίσω, έχει οψιμίσει.

Οσον αφορά την προοπτική της τιμής, παρατήρησε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις άλλες πατάτες, κυρίως από τις εισαγόμενες. Οσο περισσότερες είναι οι εισαγόμενες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση και η απειλή να χαμηλώσει η τιμή.

Ο κ. Δούβας παρατήρησε ότι «η παραγωγή της πρώιμης (ανοιξιάτικης) πατάτας φθίνει στην περιοχή μας, έχει χάσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, λόγω του μεγάλου κόστους καλλιέργειας». Εξήγησε πως «αυτό μας ανάγκασε να μειώσουμε την παραγωγή» και διευκρίνισε ότι το κόστος ανέβηκε από τα εφόδια, από το ΦΠΑ που από το 13% πήγε στο 24%.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας εκτίμησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ο ΕΛΓΑ, δεν υπήρχε ποτέ. Οταν γίνεται η ζημιά, μας λένε ρίξτε λίγο λίπασμα και θα ξαναγίνει η πατάτα. Πότε, όμως, θα γίνει; Οταν θα έχει ξεφτιλιστεί η παραγωγή, θα έχει πέσει η τιμή».

Ο κ. Δούβας επεσήμανε την απουσία σωστής αγροτικής πολιτικής και στήριξης των παραγωγών και κάλεσε τους Μεσσήνιους καταναλωτές να προτιμούν την πατάτα και τα προϊόντα του τόπου τους, για να αντέξουν οι αγρότες του νομού και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος, για να έχει χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Γ.Σ.