Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 09:09

Εχτισαν την πόρτα του Δασαρχείου και άναψαν φωτιά οι Μανιάτες αγρότες

Γράφτηκε από την

 

Την αντίδρασή τους στους δασικούς χάρτες διατράνωσαν χθες αγρότες από την Τριφυλία και Μανιάτες, στην κεντρική πλατεία και το Δασαρχείο Καλαμάτας, όπου πολίτες από τη Μάνη έχτισαν συμβολικά την είσοδο της πόρτας με πέτρες από την περιοχή τους.

Απαίτησαν να διορθωθούν τα τεράστια λάθη και οι αδικίες των δασικών χαρτών και να "κουμπώσει" σε αυτούς το ΟΣΔΕ. Επέκριναν την κυβέρνηση που δεν έκανε τις διορθώσεις που είχε εξαγγείλει και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να χαθεί ούτε ένα μέτρο από τη γη των γονιών και των προγόνων τους.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για 1,5 περίπου ώρα το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών, ενώ δεν έλειψε η ένταση.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Γαργαλιάνων - Χώρας ο Νίκος Σινάνης σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην μας πάρουν σπιθαμή γης από τα χωράφια μας. Θέλουν να μας ξεκληρίσουν. Να έρθουν ξένες εταιρείες να μας κάνουν δούλους στα χωράφια μας. 'Η θα τα πάρουν πίσω ή θα είμαστε πάντα μπροστά στον αγώνα». Δήλωσε, ακόμα, πως «μας λένε καταπατητές. Ποιοι είναι καταπατητές, εμείς που πάμε να αναβιώσουμε και να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή; Και δεν είναι καταπατητές αυτοί που σε μια νύχτα κάνουν τροποποίηση για το χαρακτήρα της γης και φτιάχνουν πεντάστερα ξενοδοχεία;».

Ο Φώτης Αγγελόπουλος, από την ίδια περιοχή, επεσήμανε ότι «δεν διορθώθηκε τίποτα από αυτά που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση» και τόνισε: «Το ψήφισμά μας λέει και σε αυτό επιμένουμε, "κούμπωμα" του ΟΣΔΕ στους δασικούς χάρτες». Για τα ΑΔ (αγροί που δασώθηκαν) ανέφερε ότι «δεν δίνεται καμία λύση, επαφιόμαστε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα παραμείνουν δάσος» και ζήτησε να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Είπε, ακόμα, πως τα ΔΑ (δασικά που έγιναν αγροί) αποτελούν το 15% της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία.

Ο Γιώργος Περουτσέας, από την Επιτροπή Αγώνα των Μανιατών, δήλωσε ότι «δεν πάρθηκε καμία απόφαση για το μεγάλο ζήτημα των δασικών χαρτών της περιοχής της Μάνης και της Μεσσηνίας». Και παρατήρησε πως «είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουν και να διορθωθούν τα τεράστια λάθη».

BINTEO ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Γ.Σ.