Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 21:57

Καραμίχας- Κοζομπόλης - Προκοβάκης για τη νεα ΚΑΠ: Εντονη διαφωνία για τους "ενεργούς" αγρότες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καραμίχας- Κοζομπόλης - Προκοβάκης για τη νεα ΚΑΠ: Εντονη διαφωνία για τους "ενεργούς" αγρότες

Διαφωνίες και προβληματισμοί υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο της χώρας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος. Τις θέσεις, τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μείωση των επιδοτήσεων, για την "πράσινη" συνιστώσα, τους "ενεργούς" αγρότες και την περιφερειοποίηση παρουσιάζει στην "Ελευθερία της Δευτέρας" ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας, τονίζοντας ότι η κυρίαρχη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει οδηγήσει στα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης με την κατάρρευση των χωρών της περιφέρειας, υπάρχει και στην κατανομή των πόρων της ΚΑΠ. Τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους καταθέτουν και οι πρόεδροι των ΕΑΣ Μεσσηνίας -και γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ- Βασίλης Κοζομπόλης και Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης.

- Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας αναφέρει ότι «με τη νέα ΚΑΠ ξεκινάει η μείωση των επιδοτήσεων με 5,25% και καταλήγει το 2020 στο 9%» και παρατηρεί: «Εχουμε μείωση του προϋπολογισμού. Εμείς λέμε το ελάχιστο που θα πρέπει να δει η Ευρώπη σ’ αυτή την ύφεση, είναι ο προϋπολογισμός για τη γεωργία να παραμείνει στο ίδιο ύψος».
Για την "πράσινη" συνιστώσα που εφαρμόζεται γα πρώτη φορά με 30%, εκτιμάει πως «δεν μπορείς να πας σε εφαρμογή πολιτικής μ’ ένα τόσο μεγάλο ποσοστό» και διευκρινίζει: «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να "πρασινίσει" η γεωργία, να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μ’ έναν τρόπο πιο ομαλό. Δεν μπορείς να πας σ’ ένα 30%, γιατί θα έχεις μεγάλες δυσκολίες. Να πάμε μ’ ένα 10% και να εκπαιδευτούμε τι σημαίνει "πρασίνισμα" και μετά από μια περίοδο προσαρμογής να φθάσει στο 20% - 30%».
Συνεχίζοντας τις διαφωνίες του, ο κ. Καραμίχας στέκεται στην περιφερειοποίηση και σημειώνει: «Σημαίνει, όπως προτείνεται, ότι έχεις ένα ποσό και θα παίρνεις το ίδιο στην Καλαμάτα, στη Μακεδονία, στη Μάνη, στα νησιά, παντού. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί άλλη γεωργία έχουμε στη Μάνη και άλλη στη Μεσσηνία. Επρεπε να μπουν τα κριτήρια της ορεινής περιοχής, των ειδικών προβλημάτων. Επρεπε να σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις τέτοια κριτήρια επί της αρχής, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι ως κράτος - μέλος. Εμείς θα έχουμε μια απώλεια από 5% έως 9%, χωρίς να μπουν από την αρχή τα κριτήρια για να ισορροπήσει η κατανομή στα μέλη - κράτη».
Για τον ορισμό του "ενεργού" αγρότη που επιχειρεί να δώσει η Ε.Ε. παρατηρεί ότι «το θεωρούμε αστείο να μπαίνει ως αρχή, ο "ενεργός" αγρότης να είναι αυτός που το 5% των εισοδημάτων του προέρχεται όχι από αγροτικό εισόδημα, αλλά από επιδοτήσεις. Εμείς το έχουμε νομοθετήσει και στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ προσανατολιζόμαστε να πάμε σ’ αυτό που έχει νομοθετήσει η χώρα. "Ενεργός" αγρότης είναι αυτός που το 35% των εισοδημάτων του προέρχεται από την αγροτική ενασχόληση, από εμπορική αξία γεωργικής δραστηριότητας».
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρεται στις κατανομές ανά έκταση (εκτάριο) στην Ε.Ε. των 27 και ανά δικαιούχο στην Ε.Ε. των 27 το 2009. «Πιστοποιείται ότι η Ευρώπη πορεύεται με τις εθνικιστικές της λογικές και αντιλήψεις και όχι μια λογική πολιτικής ενοποίησης και σύγκλισης. Μια Ευρώπη με ενιαία λογική και αντίληψη, που θα κατέληγε σταδιακά στις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», επισημαίνει. Κι εξηγεί ότι ανά εκτάριο η Μάλτα είναι 1η 801 ευρώ και η Ελλάδα 5η με 384 ευρώ. Ανά δικαιούχο η Μάλτα είναι 26η με 569 ευρώ, η Ελλάδα  19η με 2.862 ευρώ και η Γαλλία είναι 1η (είναι 10η ανά εκτάριο με 300 ευρώ) με 20.960 ευρώ. «Εδώ έχουμε δύο ταχύτητες, μικρούς ή μεγάλους δικαιούχους. Επρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα ελάχιστο για όλους και ένα μάξιμουμ για όλους. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως ότι πρέπει να μπουν και άλλα κριτήρια, Μάνη - νησιά - ξερονήσια, να δούμε τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή, από μέγεθος σε μέγεθος των εκμεταλλεύσεων. Επρεπε να μπει ένας άλλος τρόπος προσέγγισης για να είναι μια δίκαιη κατανομή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρατηρεί ότι «στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. συμβάλλουμε όλοι και η μοιρασιά θα πρέπει να γίνεται με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, όχι με τη λογική "εγώ είμαι ισχυρότερος έχω μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα"».
Τέλος, ο κ. Καραμίχας εκτιμά ότι «αυτό έχει να κάνει με τα συνολικά προβλήματα που έχει η Ευρώπη σήμερα με την οικονομία, με την κατάρρευση των χωρών της περιφέρειας. Οσο καταρρέει η περιφέρεια -κάτι που δεν καταλαβαίνει η Γερμανία- είναι βέβαιο ότι μετά θα καταρρεύσει και η Γερμανία. Γιατί το 60% των προϊόντων της Γερμανίας καταναλώνεται στην Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάρρευση θα είναι συνολική. Αυτή η κυρίαρχη λογική υπάρχει και στην κατανομή των πόρων της ΚΑΠ».

- Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης παρατηρεί ότι «η νέα ΚΑΠ αφού δεν έχει αύξηση στον προϋπολογισμό της και τα ίδια χρήματα θα μοιραστούν σε περισσότερα χέρια, σημαίνει μεγαλύτερη φτώχεια στον αγροτικό κόσμο». Εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον ορισμό της έννοιας του "ενεργού" αγρότη, σημειώνει: «Είχαμε επενδύσει πολλά στον όρο του "ενεργού" αγρότη. Και αυτό το χαρτί κάηκε. Επιδιώκαμε τα χρήματα να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, αλλά με την πρόβλεψη του 5% της επιδότησης στο σύνολο του εξωγεωργικού εισοδήματος, αποκλείονται μόνο μικροί παραγωγοί που δεν είναι αγρότες. Το όφελος για τους αγρότες θα είναι ελάχιστο, μηδέν. Βέβαια υπάρχει δυνατότητα το 5% να γίνει παραπάνω, καθώς το κράτος - μέλος θα αποφασίσει».
Ο κ. Κοζομπόλης, γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενημερώνει ότι αποφάσισαν να αναθέσουν μελέτη σκοπιμότητας για τα διάφορα σενάρια, για το τι θα προτείνουν για τη νέα ΚΑΠ κι εξηγεί, κάνοντας πρόβλεψη για εμφύλια σύγκρουση περιοχών: «Για παράδειγμα, "καίει" το θέμα της περιφερειοποίησης, αν θα είναι ανά περιφέρειες ή ζώνες ανά προϊόντα ή όλη η χώρα μια περιφέρεια. Προβλέπεται εσωτερικός πόλεμος, εμφύλια διαμάχη, καθώς υπάρχουν περιοχές με προϊόντα που υποστηρίζουν πως έφεραν μεγάλες επιδοτήσεις (καπνός, βαμβάκι) στη χώρα. Ενδέχεται να διαφέρει από περιφέρεια σε περιφέρεια το ύψος της επιδότησης και μάλιστα με ευνοημένους παραγωγούς που πλέον δεν παράγουν προϊόν. Θα έχουμε εμφύλιες συγκρούσεις».
Επίσης, για την πρόβλεψη του 30% στην "πράσινη" γεωργία, σημειώνει: «Για να πάρει κάποιος παραπάνω ποσό, θα πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα. Τι θα είναι και ποιος θα παίρνει το 30% της "πράσινης" γεωργίας; Θα είναι μόνο οι βιοκαλλιεργητές δικαιούχοι ή θα το παίρνουν και οι πιστοποιημένοι της ολοκληρωμένης διαχείρισης;». Καταλήγοντας, επιμένει ότι «η μεγαλύτερη σύγκρουση στη χώρα μας θα έρθει για τον ορισμό της έννοιας του "ενεργού" πολίτη και για την περιφερειοποίηση» και σημειώνει: «Εμείς έχουμε θέση ότι ενεργός αγρότης είναι αυτός που το 35% των εισοδημάτων του προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες».

- Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης εκτιμά ότι η προτεινόμενη νέα ΚΑΠ «Είναι θετικότερη απ’ ό,τι περιμέναμε» και παρατηρεί: «Είναι, όμως, πολύ γραφειοκρατικότερη από την υφιστάμενη ΚΑΠ. Οι απώλειες θα είναι μικρότερες σε σχέση μ’ αυτά που περιμέναμε, αλλά θα χρειάζονται περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και χαρτί, άρα και περισσότερο κόστος για να μπορέσει να εισπράξει ο παραγωγός αυτά που δικαιούνται». Αναφέρει ότι «περιμέναμε μείωση 30% και η μείωση θα ξεκινήσει με 5% και θα φθάσει στο 9% το 2019, αλλά κάποιοι νομοί θα αδικηθούν και κάποιοι άλλοι θα ευνοηθούν».
Επισημαίνει ότι «οι "ενεργοί" αγρότες πρέπει να έχουν πολύ πιο πάνω αγροτικό εισόδημα από το 5%. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του κράτους - μέλους» και προσθέτει: «Το δύσκολο είναι στην "πράσινη" ανάπτυξη με το 30%. Θέλει πολύ διάβασμα. Πρέπει να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία. Αν είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω στο γεωπόνο τα περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που θα πάρω...».
Ο κ. Προκοβάκης εκτιμά ότι η πρόταση επιδέχεται βελτιώσεις κυρίως σε εθνικό επίπεδο και διευκρινίζει: «Αφήνει πράγματα στην ευχέρεια του κράτους - μέλους. Αν μιλάς σ’ αυτιά που θέλουν να ακούσουν και όχι σ’ αυτούς που λένε ότι τα ξέρουν όλα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER