Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 12:01

Μεσσηνία: Στα 35 λεπτά έπεσε η τιμή της πατάτας 

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Στα 35 λεπτά έπεσε η τιμή της πατάτας 

 Στα 35 λεπτά το κιλό έχει πέσει η τιμή της πρώιμης, ανοιξιάτικης πατάτας που βγαίνει στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους παραγωγούς και η προοπτική του σημαντικού προϊόντος αβέβαιη.

Παραγωγοί που πωλούν απευθείας σε εμπόρους, με πατάτα διαλεγμένη στο χωράφι, την πωλούν 45 λεπτά.

Ο Αντώνης Βαϊτσόπουλος (γαμπρός του Πέτρου Βλαχογεωργακόπουλου), που έβγαζε χθες πατάτα, μας ενημέρωσε ότι τη δίνει, διαλεγμένη από το κτήμα, απευθείας σε εμπόρους της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, στα 45 λεπτά. Παρατήρησε πως «η χρονιά είναι καλή από πλευράς παραγωγής, από τιμές δεν πάμε καλά» και σημείωσε: «Το μέλλον είναι αβέβαιο. Δε θα ξαναφυτέψουμε, δε θα ξαναβάλουμε πατάτα, με αυτή την κατάσταση. Τα χρήματα που βγάζουμε, πάνε στα εφόδια, οπουδήποτε αλλού, παρά στην τσέπη μας». Εξήγησε πως «το κόστος καλλιέργειας είναι 35 λεπτά το κιλό. Οταν πουλάμε 40 και 45 λεπτά στην καλύτερη, αναλογιστείτε το κέρδος μας. Δουλεύουμε απλά για να δουλεύουμε, για να λέμε ότι κάνουμε κάτι».

Ο υπεύθυνος της Agrexpo (εταιρεία τυποποίησης κι εξαγωγής) Πάνος Γκούμας επιβεβαίωσε ότι «η παραγωγή ξεκίνησε καλά, με υψηλές τιμές». Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ξεκίνησε η συγκομιδή και στην Αχαΐα με άγουρες πατάτες, για να πετύχουν και αυτοί καλές τιμές. Και για να προωθήσουν τις πατάτες τους που είναι άγουρες, ρίχνουν τις τιμές. Και οι εισαγόμενες, οι αιγυπτιακές παίζουν κάποιο ρόλο». Επεσήμανε ότι «οι τιμές έχουν πέσει, δεν είναι σταθερές. Το δικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό ποιοτικά είναι στα 35 λεπτά». Ο κ. Γκούμας διευκρίνισε ότι «υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οσο μεγαλώνει η προσφορά, θα πέφτει η τιμή». Για τις εξαγωγές ανέφερε ότι «διατηρούνται ψηλά σε Πολωνία και Τσεχία».

Γ.Σ.


NEWSLETTER