Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 21:37

Οι αγρότες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πατατόσπορο - Θα φυτευθούν λιγότερα στρέμματα στον κάμπο της Μεσσήνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι αγρότες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πατατόσπορο - Θα φυτευθούν λιγότερα στρέμματα στον κάμπο της Μεσσήνης

Λιγότερα στρέμματα πρώιμης πατάτας θα φυτευτούν φέτος στη Μεσσήνη, εξαιτίας της κρίσης που βιώνει η χώρα μας και της οικονομικής αδυναμίας των παραγωγών. Η οικονομική αβεβαιότητα και το αύριο, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, έχει υποχρεώσει εμπόρους και γεωπόνους να ζητάνε από τους παραγωγούς τα χρήματα μπροστά, για το σπόρο που θα τους προμηθεύσουν. Είτε όλο το ποσό, είτε το 20% με 30%.
Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει φόβος μη χάσουν τα λεφτά τους και προσπαθούν να καλυφθούν». Παρατήρησε όμως ότι καθώς οι τράπεζες δε δίνουν λεφτά, δάνεια, πολύ δύσκολα οι παραγωγοί θα βρουν χρήματα να δώσουν μπροστά για το σπόρο.
«Εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο συνεταιρισμός δε θα φέρει σπόρο για να προμηθεύσει τα μέλη του. Δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε το σπόρο. Ποιος παραγωγός να μας δώσει; Θα πάνε στον έμπορο για να αγοράσουν», σημείωσε ο Π. Δουρούμης και πρόσθεσε: «Ενδέχεται κάποιοι να μην καλλιεργήσουν καθόλου ή να μη βάλουν τα στρέμματα που έβαζαν. Το σίγουρο είναι ότι στην περιοχή μας δε θα καλλιεργηθούν τα ίδια στρέμματα πατάτας».
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι καταγράφεται μια μικρή πτώση στις τιμές του πατατατόσπορου κι εκτίμησε πως οι Ελληνες παραγωγοί τον πληρώνουν πιο ακριβά απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Τέλος, ο κ. Δουρούμης ενημέρωσε ότι και φέτος η φύτευση θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

Σχόλια  

0 # tsakistielia 27-10-2011 17:04
ερώτηση 1η :
α)τί είδους συνεταιρισμός είναι αυτός που δεν έχει αποθεματικό για αγορά σπόρων και
β)σε ποία τιμή διαθέτει τους σπόρους,ώστε να συμφέρει τους παραγωγούς η προμήθειά
τους από την ελεύθερη αγορά ?

ερώτηση 2η :
τόσα πολλά χρόνια που έχουν περάσει,γιατί ο συνεταιρισμός δεν φρόντισε να παράγονται σπόροι στην περιφέρειά του,αντί να τους προμηθεύεται από άλλες αγορές ?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER