Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 19:05

Νέο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας ζητεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Νέο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας ζητεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την ακύρωση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας προκήρυξης του προγράμματος για τις βιολογικές καλλιέργειες, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του  το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και αυτό γιατί στην Πελοπόννησο συνολικά από τις 3.780 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόλις οι 250 (το 1/15), ενώ σε όλη την Ελλάδα δεν εγκρίθηκε κανένας υποψήφιος ζωικής παραγωγής, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού και στη φυτική παραγωγή εγκρίθηκε το 1⁄4 των αιτήσεων. 

Με την ίδια απόφαση, όπου επισημαίνεται πως το Περιφερειακό Συμβούλιο «συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών της Περιφέρειας», ζητεί, ακόμα: «α) Επαναπροκήρυξη του μέτρου 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες, το συντομότερο δυνατό, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του υπάρχοντος και με κριτήρια αξιολόγησης σαφή και περισσότερα του ενός. Τα κριτήρια θα πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τη διεύρυνσή του και τη διαφάνεια στην κατανομή των πόρων. β) Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων θα πρέπει να γίνεται κατά Περιφέρεια, με βάση το ιστορικό προηγούμενο κάθε Περιφέρειας, ώστε να διαφυλάσσεται και ο καλλιεργητικός χαρακτήρας αυτών».

Στην εισήγηση αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι: «Στο πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνεται το μέτρο 11 βιολογικές καλλιέργειες. Το μέτρο περιλάμβανε 2 δράσεις (ζωική και φυτική παραγωγή) 450 εκ. ευρώ. Εγινε η προκήρυξη, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών (49.000 αιτήσεις φυτικής παραγωγής και 15.000 ζωικής παραγωγής). Βασικό κριτήριο αξιολόγησης ήταν η χωροθέτηση των εκμεταλλεύσεων εντός περιοχής δικτύου Natura. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προκαλούν προβληματισμούς και ερωτηματικά. 1) ∆εν εγκρίθηκε κανένας υποψήφιος ζωικής παραγωγής, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού. 2) Στη φυτική παραγωγή εγκρίθηκαν περίπου 11.300 αιτήσεις, δηλαδή εγκρίθηκε το 1⁄4. Στην Πελοπόννησο συνολικά από περίπου 3.780 αιτήσεις εγκρίθηκαν 250 (το 1/15). Συγκεκριμένα, στη Λακωνία από 1.293 εγκρίθηκαν 138 (1/10). Στην Κορινθία από 552 εγκρίθηκαν 26 (1/21), στην Αργολίδα από 849 εγκρίθηκαν 4 (1/212 ) στην Αρκαδία από 178 εγκρίθηκαν 13 (1/13), στη Μεσσηνία από 910 εγκρίθηκαν 81 (1/11). Υπάρχει μια σοβαρή "μεταφορά - μετατόπιση" του προγράμματος προς τη Βόρεια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά για καμία ενότητα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ευρύτερα.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα οι βιοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου είχαν σημαντική παρουσία. Βιοκαλλιεργητές με εμπειρία στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων είναι σε απόγνωση. Βιοκαλλιεργητές, γεωπόνοι, μελετητές και εταιρείες πιστοποίησης συγκλίνουν σε ένα σημείο: Η παρούσα προκήρυξη, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα, δεν ήταν επιτυχής. Ολοι οι παραπάνω ζητάνε την ακύρωση των όποιων αποτελεσμάτων και την επαναπροκήρυξη το ταχύτερο δυνατό του συνόλου του προϋπολογισμού και με πολλαπλά κριτήρια».


NEWSLETTER