Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 08:53

Καιρός και δάκος απειλούν τις ελιές

Γράφτηκε από την
Καιρός και δάκος απειλούν τις ελιές

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αρχικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σκόνη και στη συνέχεια με τα ψιλόβροχα, δείχνουν ότι επηρεάζουν αρνητικά την καρπόδεση των ελαιοδέντρων.

Την ίδια στιγμή η καθυστέρηση στο διαγωνισμό δακοκτονίας δημιουργεί πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας για την πορεία της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με τη σκόνη, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο “δέσιμο” των ελιών και υπήρχε μεγάλη “απόρριψη” των ανθέων κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της παραγωγής. Το καλό είναι ότι το πρόβλημα δεν παρατηρείται στο σύνολο των ελιοδέντρων του νομού αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την τοποθεσία. Αν όμως οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν με έντονες εναλλαγές είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα ενταθεί και θα μειωθεί δραματικά η φετινή ελαιοπαραγωγή που αναμενόταν καλή για τη Μεσσηνία.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα με τη δακοκτονία και την καθυστέρηση δημιουργούν ανησυχίες για την εξέλιξη της παραγωγής. Οι αγρότες τρέμουν στην ιδέα ότι θα υπάρξουν και φέτος τα ίδια προβλήματα με πέρυσι, όπου καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από το δάκο και από παράγωγα ουσιαστικά της δακοπροσβολής. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη της φετινής δακοκτονίας και η παρακολούθηση των καιρικών επιπτώσεων στην παραγωγή είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων. Από την εξέλιξή τους θα κριθούν πολλά για την τοπική οικονομία στο σύνολό της γιατί άλλη μια κακή χρονιά στον τομέα της ελαιοπαραγωγής θα έχει πολλαπλάσιες συνέπειες στην τοπική οικονομία.

 

 


NEWSLETTER