Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 09:19

Η προχειρότητα στο σχεδιασμό γεννά ανησυχία: Νέο αλαλούμ με τη δακοκτονία στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η προχειρότητα στο σχεδιασμό γεννά ανησυχία: Νέο αλαλούμ με τη δακοκτονία στη Μεσσηνία

 

Βάσιμες αμφιβολίες υπάρχουν για το αν θα φέρουν αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του δάκου οι αυξομειώσεις των ποσών που τελικά διατίθενται και ανακοινώθηκαν χθες.

Ο τρόπος, ο χρόνος και όσα διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα το μόνο που υπογραμμίζουν είναι το μέγεθος της προχειρότητας που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως θα υπάρξει στην περιοχή της Τριφυλίας αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πρώτες ανακοινώσεις που δείχνουν μείωση των ποσών που θα διατεθούν, τινάζοντας στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό υπήρχε. Η αύξηση των ποσών στην υπόλοιπη Μεσσηνία δημιουργεί ικανοποίηση και ελπίδα ότι παρότι οι διαγωνισμοί ήδη τρέχουν, τα επιπλέον χρήματα θα συμβάλουν στο να αποφευχθεί η περσινή καταστροφή, εφόσον βέβαια βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί πάντως ότι η αρχική ανακοίνωση της μείωσης των ποσών για τη δακοκτονία στην Τριφυλία προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποίησε τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς για την αύξηση στη Μεσσηνία προσπαθούσαν να διορθώσουν το "λάθος" και διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση και για την Τριφυλία. 

Με βάση όσα αρχικά ανακοινώθηκαν επίσημα, αυξάνεται κατά 370.000 ευρώ συνολικά, το ποσό για τη φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία (παίρνει 2.030.000 ευρώ). Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας είχε ζητήσει επιπλέον χρήματα (650.000 ευρώ - δίνονται 440.000 ευρώ), ενώ για την υπηρεσία της Τριφυλίας, μάλιστα, αφαιρούνται 70.000 ευρώ από την αρχική κατανομή.

Συγκεκριμένα, με τη χθεσινή τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ενημέρωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η Μεσσηνία παίρνει συνολικά για τη φετινή δακοκτονία 2.030.000 ευρώ, ενώ η αρχική κατανομή προέβλεπε 1.660.000 ευρώ.

Για τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα δίνονται 1.640.000 ευρώ, αυξημένα κατά 440.000 ευρώ (αρχικά ήταν 1,2 εκ. ευρώ), ενώ για την ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με έδρα την Κυπαρισσία δίνονται 390.000 ευρώ, 70.000 λιγότερα (αρχικά ήταν 460.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, η Μεσσηνία είναι ο δεύτερος νομός στη χώρα στην κατανομή χρημάτων για τη δακοκτονία. Πρώτος είναι ο Νομός Ηρακλείου με 2.782.908 ευρώ, δεύτερη η Μεσσηνία με 2.030.00 ευρώ, τρίτος ο Νομός Χανίων με 1,7 εκ. ευρώ και τέταρτος ο Νομός Λασιθίου με 1.680.000 ευρώ, ενώ η Λακωνία παίρνει 1,1 εκ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος είχε ζητήσει επιπλέον 650.000 ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην "Ε": «Τα χρήματα που έχουν εγκριθεί, φθάνουν για δύο και κάτι ψεκασμούς. Για να γίνουν οι τέσσερις ψεκασμοί που κρίνονται αναγκαίοι για την προστασία της φετινής ελαιοπαραγωγής, για να μην έχουμε τα περσινά σοβαρά προβλήματα, απαιτούνται άλλα 650.000 ευρώ».

Ακόμα, είχε διευκρινίσει πως «φέτος στο πρόγραμμα της δακοκτονίας εντάχθηκαν νέες περιοχές. Εχουμε 900.000 καινούργια ελαιόδεντρα, μεταξύ των οποίων αυτά στην Καλαμάτα, στη Βέργα και στις 3 κοινότητες της Μάνης, που πέρσι είχαν εξαιρεθεί».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER