Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 09:02

"Ανάσα" για παραγωγούς και οικονομία: 40.000 τόνοι καρπουζιού μαζεύτηκαν στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον

 

Η πολύ καλή ποιότητα και η σταθερή ζήτηση που κράτησε τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα, χαρακτήρισε την φετινή χρονιά στην παραγωγή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, που άγγιξε τους 40.000 τόνους.

Η συγκομιδή σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και από όλους χαρακτηρίζεται ως μια καλή χρονιά, που έδωσε οικονομική ανάσα στην περιοχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής κατευθύνθηκε στις αγορές του εξωτερικού και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των εξαγωγών σε χώρες εκτός ΕΕ όπως είναι η Βοσνία Εζεργοβίνη, τα Σκόπια, η Κροατία και η Σερβία. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές έγιναν προς Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ιταλία, η οποία φέτος είχε αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Καρπούζια της Τριφυλίας όμως πήγαν σε πολλές ακόμη χώρες φτάνοντας μέχρι την Αγγλία αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Παρατήρησε ακόμη ότι η συγκομιδή και η προώθηση έγινε χωρίς προβλήματα λόγω της ζήτησης που υπήρχε και σε αυτό συνέβαλαν οι καλές καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Οσον αφορά την ποιότητα, τόνισε ότι ήταν πολύ καλή, με πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Οι αποδόσεις διακυμάνθηκαν από περιοχή σε περιοχή κρατώντας όμως ένα σταθερό μέσο όρο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικό επίσης είναι ότι υπήρχε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι η ΔΑΟΚ, οι εξαγωγικοί φορείς που έκαναν έγκαιρα τις αναγγελίες τους αλλά και οι παραγωγοί. Ολα αυτά συνέβαλαν ώστε η χρονιά να κυλήσει πολύ καλά, χωρίς προβλήματα και με εύκολη διάθεση του προϊόντος, εκτιμώντας πως αυτή τη στιγμή έχει συγκομιστεί περισσότερο από το 98% της συνολικής παραγωγής.

Κ.Μπ.