Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 08:49

20 περιοχές χωρίς εργολάβο για το δάκο στη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από τον

Επιβεβαιώθηκε ότι 6 ακόμα σημαντικές περιοχές (πέρα από τις αρχικά 14) της Μεσσηνίας (5 στην Πυλία και 1 στη Μάνη) είναι χωρίς εργολάβους ψεκασμών δακοκτονίας, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που απέρριψε τις προσφορές που έγιναν γι’ αυτές.

Πρόκειται για Προσήλιο, Χρυσοκελλαριά, Κορώνη, Βουνάρια - Κόμπους και Υάμεια. Και γι’ αυτές τις περιοχές η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας θα επισπεύσει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, για να βρεθούν εργολάβοι ψεκασμών.

Να υπενθυμίσουμε ότι άλλα 14 χωριά και περιοχές του νομού είναι χωρίς εργολάβους για ψεκασμούς δακοκτονίας, καθώς γι’ αυτά δεν κατατέθηκαν προσφορές: Ανδρούσα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλος - Πύλα, Χωματάδα, Καλλιθέα και Βρύσες Τριφυλίας.

Επισημαίνεται οι παραγωγοί των περιοχών αυτών πρέπει να είναι σε εγρήγορση και διευκρινίζεται: «Στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη αναδόχων, μέσω της διαπραγμάτευσης, μέχρι την έναρξη των δολωματικών ψεκασμών στις περιοχές αυτές, οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας να ενημερώσουν μέσω των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς για το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές δε θα εκτελεστεί πρόγραμμα δακοκτονίας».

Μάλιστα, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου, γιατί «η μη επίκαιρη εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών, ιδιαίτερα του 1ου εναντίον της θεμελιωτικής γενιάς του δάκου, μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ψεκασμών».

Οσον αφορά τον προβληματισμό και την ανησυχία για την έγκαιρη έναρξη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας σε όλη τη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές του νομού, μεθαύριο Δευτέρα στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας πρόκειται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων αναδόχων για τις παγίδες και τους ψεκασμούς.

Για τις παγίδες έχουν γίνει δεκτές οι 3 από τις προσφορές: Της Ενωσης Μεσσηνίας για 10 τμήματα (είναι συνολικά 11, 10 για τη Μεσσηνία και 1 για την Τριφυλία), της εταιρεία "Φ. Κουτρουμπής - Γ. Αγγελής και Σία Ο.Ε." για 8 από τα 9 τμήματα που κατέθεσε προσφορά και της Ζηνοβίας Φ. Πανέλλα για ένα τμήμα (της Τριφυλίας) που κατέθεσε προσφορά.

Για τους ψεκασμούς θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των 26 ενδιαφερόμενων εργολάβων που εγκρίθηκαν και συνεχίζουν και καλύπτουν 160 περιοχές του νομού.

 

Γ.Σ.