Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 09:13

Για να μην χαθεί και φέτος η ελαιοπαραγωγή: Η Κρήτη δείχνει το δρόμο για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για να μην χαθεί και φέτος η ελαιοπαραγωγή: Η Κρήτη δείχνει το δρόμο για τη δακοκτονία

Νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει έγκαιρα η δακοκτονία ζητά η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ζητά να επιταχυνθεί η προμήθεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αλλά και να δοθεί η δυνατότητα άμεσης υπογραφής συμβάσεων με τους εργολάβους δακοκτονίας.

Τα προβλήματα που ζητά να επιλυθούν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου είναι κοινά με αυτά που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα δακοκτονίας και στη Μεσσηνία και αφορούν αφενός την έγκαιρη προμήθεια των φαρμάκων και αφετέρου την επιτάχυνση των αναθέσεων στους εργολάβους προκειμένου να ξεκινήσει η δακοκτονία χωρίς καθυστέρηση. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην χαθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή γιατί κάποιοι σκέφτηκαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητα των διαδικασιών στη δακοκτονία.

Ο κ Κουκιαδάκης στην παρέμβασή του στο αρμόδιο υπουργείο μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017 διατρέχει δυστυχώς σοβαρό κίνδυνο να μην υλοποιηθεί, στην Κρήτη τουλάχιστον, χωρίς αυτό να οφείλεται σε υπαιτιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών. Οι λόγοι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι δύο:

Πρώτον, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας των υλικών δακοκτονίας που διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο σχετικός διαγωνισμός είναι ακόμη στη φάση της κατάθεσης δικαιολογητικών κατακύρωσης και με βάση το ανελαστικό χρονοδιάγραμμα για τις προθεσμίες άσκησης τυχόν προσφυγών, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικαιροποίησης τυχόν δικαιολογητικών που έχουν λήξει, δεν προβλέπεται οι εν λόγω συμβάσεις να έχουν υπογραφεί πριν το τέλος Αυγούστου» .

Αυτό, όπως προσθέτει, έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια Κρήτης και ιδίως το Ηράκλειο, να μην έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της τα αναγκαία φάρμακα για την πραγματοποίηση, ούτε καν του πρώτου ψεκασμού, ενώ τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Αναφορικά με τον δεύτερο λόγο, ο κ. Κουκιαδάκης είπε πως «ακόμη δεν έχει ψηφιστεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που ίσχυσε τα έτη 2015 και 2016 και έδινε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρούν νομίμως στην υλοποίηση των αναγκαίων ψεκασμών, με τους εργολάβους που έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι».

Ο κ. Κουκιαδάκης υπογραμμίζει στην επιστολή του, ότι ενόψει των παραπάνω, είναι αναγκαία η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Στο σημείο που έχει οδηγηθεί η κατάσταση, μόνη λύση είναι η υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που να δίνει τη δυνατότητα τόσο στο υπουργείο να προμηθευτεί τα φάρμακα, όσο και στις Περιφέρειες να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εργασίες για τη δακοκτονία μέσω των προσωρινών αναδόχων» αναφέρει ο κ. Κουκιαδάκης στην επιστολή και σημειώνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αποστείλει σχέδιο διατάξεων προς τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «υποκαθιστώντας στην ουσία άλλες υπηρεσίες που όφειλαν να ενεργήσουν και υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της».

Καταλήγοντας τονίζει: «Ας μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή. Η χώρα και οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια, λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας κάποιων, να χάσουν την ελαιοπαραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER