Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 09:22

ΣΥΜΕΠΟΠ: Εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση ελιάς Καλαμάτας 

Γράφτηκε από τον
ΣΥΜΕΠΟΠ: Εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση ελιάς Καλαμάτας 

Να σταματήσει το αίσχος των ελληνοποιήσεων των εισαγωγών στον τομέα της ελιάς Καλαμών και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στη διακίνηση του προϊόντος. Αυτό ζητεί ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευτόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Ο σύλλογος ζητεί, επίσης, την πάταξη του παρεμπορίου και την αξιοποίηση του brand name της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, και όχι το ξεπούλημα.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποτελούν για εμάς σκάνδαλο οι νόμιμες εισαγωγές. Σκάνδαλο για εμάς είναι η ανοχή της παράνομης ελληνοποίησης των εισαγωγών ελιάς Καλαμών. Χρόνια τώρα, και συνεχίζεται».

Ο κ. Μαυρούλης παρατήρησε ότι αυτό γίνεται «με τον ίδιο "ευγενή" σκοπό, με βάση τον οποίο ζητείται η κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: να αυξήσουμε τις εξαγωγές... και όποιον πάρει η μπάλα». Επικρίνοντας δε τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, σχολίασε: «Αφρονες εισαγωγές, που κάλυψαν την πτώση της παραγωγής και διόγκωσαν τις απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών. Ψάξαμε στις εθνικές και εξωτερικές αγορές να βρούμε στην επισήμανση του προϊόντος προέλευση Αιγύπτου, Τουρκίας, Χιλής ή Κίνας. Στέλνει και η Κίνα Ελιές Καλαμάτας και Καλαμών. Αλλά, πουθενά».

Γι’ αυτό, ζήτησε από τον υπουργό κ. Αποστόλου «να πει στους παραγωγούς και στους καταναλωτές πού καταλήξανε, πού καταλήγουν -και με ποια ονομασία- οι εισαγόμενες ελιές». Και σημείωσε: «Οι ελληνοποιήσεις των εισαγωγών στον τομέα της ελιάς Καλαμών, και όχι μόνο, αποτελούν παρενέργεια της παρεμπορίας που επί 25 χρόνια μαστίζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και όλο τον τομέα. Γι’ αυτό ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά να σταματήσει αυτό το αίσχος και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στη διακίνηση των επιτραπέζιων ελιών. Οπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ εξήγησε πως «το αίτημά μας αυτό δεν είναι σκανδαλώδες. Σκανδαλώδες είναι το να ζητείται μόνο από τη Μεσσηνία η απαγόρευση της διακίνησης του συμβατικού προϊόντος με την παράνομη επισήμανση "Ελιές Καλαμάτας" και να επιτρέπεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο τη διαίρεση των Μεσσηνίων, την περιθωριοποίηση της παραγωγής ΠΟΠ και την παγίωση του παρεμπορίου».

Ο κ. Μαυρούλης παρατήρησε ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την πάταξη τoυ παρεμπορίου και την αξιοποίηση του brande name της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, όχι το ξεπούλημα ενός δημόσιου αγαθού, πνευματικής ιδιοκτησίας μιας περιοχής. Αυτό ζητούν οι Μεσσήνιοι και οι όμορες περιοχές».

Επικρίνοντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Θανάσης Μαυρούλης κατέληξε: «Τα δύο τελευταία χρόνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε, στο αυλάκι της 25χρονης παράκαμψης των ευρωπαϊκών κανονισμών, να κατοχυρώσει το κατεστημένο παρεμπόριο. Και απέτυχε. Γιατί επεδίωξε λύσεις νομικά ανέφικτες. Επί 5 χρόνια ζητάμε ταπεινά να καθίσει μαζί μας, ως οι μόνοι κάτοχοι δικαιώματος του ΠΟΠ, γιατί πιστεύουμε στο δίκαιο και στο νομό μας, και μαζί ν' αναζητήσουμε στα πλαίσια του νόμου την αξιοποίηση του brande name της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Η συνέχεια αναζήτησης λύσης στο κεφάλι του κασίδη... είναι και πολιτικά ανεπίτρεπτη».

Γ.Σ.


NEWSLETTER