Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 14:43

Σε πρόγραμμα για ελαιοπαραγωγούς ο "Νηλέας"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τον Μάρτιο του 2011 η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε., LIFE+, SAGE10, το οποίο εφαρμόζεται σε τρεις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας,  στους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου και Πεζών) και Μεσσηνίας (Χώρα Τριφυλίας από την Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ).
Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ελαιοκαλλιέργεια με στόχο την προώθηση της αειφόρας ελαιοπαραγωγής προς όφελος του καταναλωτή, του παραγωγού και του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και σε αυτό συμμετέχουν το ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και η Ρόδαξ Άγρο ΕΠΕ.
Οι κυριότερες δράσεις του προγράμματος είναι:
-Ανάπτυξη μεθόδου εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ελαιοκαλλιέργεια
-Πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου εκτίμησης, σε τρεις περιοχές της Ελλάδας από εκπαιδευμένους γεωπόνους συμβούλους
-Επικύρωση, τυποποίηση και διάδοση της μεθόδου-ανοικτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους
-Έκδοση εκπαιδευτικού υλικού φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών

Για την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος στην Πελοπόννησο έχει εγκατασταθεί ο γεωπόνος κ. Σπύρος Ρέππας, ο οποίος μέσα από το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΝΗΛΕΑΣ  λαμβάνει και επεξεργάζεται τα πρωτογενή στοιχεία από τις καταγραφές χημικών εισροών (γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων) των παραγωγών, των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην περιοχή και τις αναλύσεις εδάφους. Επίσης, του έχει ανατεθεί συμβουλευτικός ρόλος για όλο το φάσμα της ελαιοκαλλιέργειας. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι παραγωγοί του ΝΗΛΕΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είχαν σημαντική επιστημονική βοήθεια για την αντιμετώπιση εντόμων, όπως του καλόκορις, του ρυγχίτη και τελευταία της μαργαρόνιας η οποία δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην περιοχή μας κατά την θερινή περίοδο.  Ο κ Ρέππας υποστηρίζεται από το δίκτυο επιστημόνων του SAGE10, που βρίσκεται σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από το εξωτερικό και την Ελλάδα.
Την τρέχουσα περίοδο συγκεντρώνονται δείγματα εδάφους από τα 200 αγροτεμάχια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα-το οποίο καλύπτει και τις σχετικές δαπάνες-προκειμένου να γίνουν εδαφολογικές αναλύσεις. Επίσης εκπαιδεύεται σε θέματα βιοποικιλότητας, δειγματοληψιών εδάφους και φυτοπροστασίας.
Το πρόγραμμα διαρκεί τριάμισι χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2.139.970 ευρώ με 1.067.485 ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους παραγωγούς οι οποίοι συνεργάζονται σε εθελοντική βάση.
Περεταίρω πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους στόχους και τις δράσεις του είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος  www.sage10.gr.

Από το "Νηλέα"

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER