Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 09:33

Μεσσηνία: Ξεκινά η δακοκτονία πριν την υπογραφή συμβάσεων 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεσσηνία: Ξεκινά η δακοκτονία πριν την υπογραφή συμβάσεων 

 

Πριν υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, θα μπουν παγίδες και θα ξεκινήσουν ψεκασμοί για τη φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία, σε μια ύστατη προσπάθεια να προληφθεί η πρόκληση ζημιών από το δάκο.

Και αυτό θα γίνει, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Κυριακόπουλος, με εντολές εκτέλεσης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η καθυστέρηση στη φετινή διαδικασία της δακοκτονίας είναι χαρακτηριστική, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οριστικοί ανάδοχοι για τις παγίδες και τους ψεκασμούς, ενώ δεν έχουν προσληφθεί και οι τομεάρχες.

«Μας βοηθάει ο καιρός μέχρι τώρα, καμία σχέση με πέρσι», επεσήμανε ο διευθυντής και σημείωσε: «Είναι πολύ χαμηλές οι υγρασίες και είναι χαμηλοί οι πληθυσμοί στις παγίδες που έχουμε τοποθετήσει ενδεικτικά. Η φετινή χρονιά είναι λίγο πιο όψιμη από την περσινή».

Προσωρινοί μειοδότες αναδείχθηκαν προχθές Τετάρτη 5 Ιουλίου, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, για την παγιδοθεσία και τους ψεκασμούς, ενώ άλλες χρονιές οι παγίδες είχαν τοποθετηθεί από τις 20 Ιουνίου και οι ψεκασμοί στις πρώιμες περιοχές είχαν ξεκινήσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ο κ. Κυριακόπουλος μας πληροφόρησε ότι «αύριο (σήμερα) δίνουμε φάρμακα σε εργολάβους. Στις πρώιμες περιοχές υπάρχει ενδεικτική ανάρτηση παγίδων και θα συνυπολογιστούν και υπόλοιπες παράμετροι για την εκτέλεση δολωματικών ψεκασμών, όπως είναι η κατάσταση του ελαιοκάρπου (αν έχει σκληρύνει το κουκούτσι και έχει κατάλληλο μέγεθος ο καρπός) και οι επικρατούσες δακικές συνθήκες (συνθήκες υγρασίας - θερμοκρασίας)».

Εχουν προσληφθεί οι 4 εργάτες αποθήκης και αξιολογούνται τα δικαιολογητικά των αιτήσεων για την πρόσληψη των 11 τομεαρχών. Η προσπάθεια είναι να έχουν προσληφθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ

Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα ξεκινούν οι δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κατά τους δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκάζονται όλοι οι ελαιώνες και τα μισά ελαιόδεντρα (δέντρο παρά δέντρο) με ποσότητα 300 ml/δέντρο. Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα και έλεγχο των ψεκασμών παρακαλούνται οι παραγωγοί να ανοίγουν τα περιφραγμένα κτήματά τους και όσοι έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται στους ελαιώνες κατά την ημέρα του ψεκασμού. 

Οι βιοκαλλιεργητές ελιάς θα πρέπει να προχωρήσουν στη σήμανση των ελαιώνων τους, περιμετρικά (και ιδιαίτερα όλες τις εισόδους) με ευδιάκριτη ερυθρόλευκη ταινία. Σε περίπτωση μη κανονικής σήμανσης οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών θα υπάρχει ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας».

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER