Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 14:44

Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων: “Δεν είναι δυνατόν ο ελαιοπυρήνας να καταχωρηθεί στο Μητρώο Αποβλήτων”

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων: “Δεν είναι δυνατόν ο ελαιοπυρήνας να καταχωρηθεί στο Μητρώο Αποβλήτων”

«Βάσει νόμου δεν είναι δυνατόν ο ελαιοπυρήνας να καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων», εκτιμά ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων.

Και με επιστολή του ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, «ευγενικά την ανάκληση της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων«. Επίσης, ζητεί, λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί, την παράταση της προθεσμίας εγγραφής των ελαιοτριβείων στο ΗΜΑ».

Στην επιστολή του προς τον κ. Φάμελλο, με θέμα "Εγγραφή ελαιοτριβείων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων", ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων για την υποχρέωση των ελαιοτριβείων να καταχωρίσουν στοιχεία για την παραγωγή ή/και αποθήκευση του ελαιοπυρήνα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πάσχει εγκυρότητας διότι έχει εκδοθεί χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, κατ’ εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών ορισμών και με μη νόμιμη αιτιολογία στο σύνολό της. Ειδικότερα:

1) Ο κωδικός ΕΚΑ 02 03 01, που η ιστοσελίδα του ΗΜΑ μας παροτρύνει να αποδώσουμε στον ελαιοπυρήνα, ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων σύμφωνα με το παράρτημα της απόφασης 2000/532/ΕΚ, όπως έχει τροποποιηθεί με τις Αποφάσεις 2001/118/ΕΚ, 2001/119//ΕΚ και 2001/573/ΕΚ της Επιτροπής Ε.Κ ως εξής: «Λάσπες από την πλύση, καθαρισμό, αποφλοίωση, φυγοκέντρηση και διαχωρισμό». Αυτή η περιγραφή ουδεμία σχέση έχει με τον ελαιοπυρήνα. Αντιθέτως, αναφέρεται στα εξής απόβλητα: Λάσπη από το πλυντήριο των ελαιών, λάσπη από φυγοκέντρηση καταλοίπων (μούργες) και λάσπες από την απολάσπωση των διαχωριστήρων νερού-λαδιού.

2) Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν.4042/12, απόβλητο είναι «κάθε ουσία ή αντικείμενο, το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει. Τα ελαιοτριβεία σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουν, ούτε προτίθενται, ούτε υποχρεούνται να απορρίψουν τον ελαιοπυρήνα. Υπάρχουν άλλωστε όλα τα νόμιμα παραστατικά που αποδεικνύουν την πώλησή του. Οι εισπράξεις μάλιστα από την πώληση του ελαιοπυρήνα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των συνολικών τους εσόδων.

3) Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν.4042/12, ο ελαιοπυρήνας αποτελεί υποπροϊόν αφού πληροί και τους τέσσερις ακόλουθους όρους: Α. Είναι βέβαιη η περαιτέρω χρήση του. Μετατρέπεται σε πυρηνέλαιο και πυρηνόξυλο εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Β. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πυρηνελαιουργείων απευθείας χωρίς άλλη επεξεργασία. Γ. Παράγεται ως αναπόσπαστο μέρος μια παραγωγικής διαδικασίας. Δ. Η περαιτέρω χρήση είναι σύννομη. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ΠΠΔ ο ελαιοπυρήνας νομίμως παραδίδεται στα πυρηνελαιουργεία με δελτία αποστολής και τιμολόγια.

4) Μελετώντας την Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008, οδηγούμαστε στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα που αναφέρουμε στα σημεία 1, 2 και 3 του παρόντος.

5) Τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και ο ΕΦΕΤ (δείτε σχετικά έγγραφα) αναγνωρίζουν ότι ο ελαιοπυρήνας είναι υποπροϊόν και όχι απόβλητο.

6) Η Ιταλική νομοθεσία χαρακτηρίζει τους ελαιοπυρήνες ως «υποπροϊόν επεξεργασίας ελαιών» (Ιταλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος - GAZZETTA OFFICIALE N. 38 / 15.2.17 άρθρο 1, παράρτημα 1, πίνακας 2, τμήμα Β).

7) Τα ίδια ισχύουν και στην Ισπανία στην Andalucia, στη Castilla la Mancha και στη Catalunia που είναι και οι μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

 Από τα ως άνω, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι βάσει νόμου δεν είναι δυνατόν ο ελαιοπυρήνας να καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων. Για τους λόγους αυτούς και για όσους τυχόν προσθέσουμε στο μέλλον, ζητούμε ευγενικά την ανάκληση της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων. Επίσης ζητούμε, λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί, την παράταση της προθεσμίας εγγραφής των ελαιοτριβείων στο ΗΜΑ.

Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από το χαρακτηρισμό του ελαιοπυρήνα ως απόβλητο θίγεται ο ελαιοπυρήνας, το πυρηνέλαιο, το ραφιναρισμένο πυρηνέλαιο, τα πυρηνοκάρβουνα, τα προϊόντα κοσμετολογίας, σαπούνια, αιθέρια έλαια και άλλα... Πρωτίστως θίγονται εκατομμύρια εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο της ελαιοπαραγωγής.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER