Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 08:49

Ζημιές από τον καύσωνα στα σύκα, αλλά… ελπίδες για καλές τιμές (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ζημιές από τον καύσωνα έχουν προκληθεί στα σύκα, αλλά η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία και τη Λακωνία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ενημερώνοντας ότι αύριο το Δ.Σ. της οργάνωσης θα καθορίσει τις τιμές των σύκων, που αναμένεται να είναι αυξημένες.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι τα πρώτα προβλήματα στα σύκα δημιουργήθηκαν από τον καύσωνα του Ιουνίου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και από τον τελευταίο καύσωνα και τις συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως “τα γερά περιβόλια κρατάνε ακόμα. Στα γερασμένα και σε περιοχές που είναι οριακά βιώσιμο το σύκο, υπάρχει και φέτος πρόβλημα”. Εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί το αποτέλεσμα από τις ζημιές του τελευταίου καύσωνα. Επεσήμανε πως “αρχικά εκτιμήθηκε ότι η παραγωγή θα ήταν πολύ περισσότερη από πέρυσι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε πού θα βρίσκεται”.

Ο πρόεδρος της Συκικής παρατήρησε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με βάση τους δείκτες που έχει τοποθετήσει η οργάνωση σε συκεώνες, τα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή είναι θετικά.

Αύριο το Δ.Σ. της Συκικής θα καθορίσει τις τιμές των φετινών σύκων και σύμφωνα με την εισήγηση, αναμένεται να είναι αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΡΙΑ

Αύριο πρόκειται να ανοίξουν τα απεντομωτήρια στη Λακωνία και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου τα περισσότερα απεντομωτήρια στη Μεσσηνία. “Οποιος έχει σύκα και θέλει να τα παραδώσει σήμερα - αύριο, μπορεί να τα φέρει εδώ, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Συκικής”, ενημέρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Οσον αφορά τις παραγγελίες και το ενδιαφέρον των πελατών από το εξωτερικό, ανέφερε ότι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και παρατήρησε πως λόγω της συμμετοχής της οργάνωσης στην έκθεση της Νέας Υόρκης, μπορεί να φύγουν περισσότερες ποσότητες σύκων για τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Συκικής επεσήμανε ότι αξίζει και πρέπει να παραμείνει η παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία και ανέφερε πως όποιος έχει καλά περιβόλια εξασφαλίζει καλό εισόδημα. Σημείωσε ότι απαιτείται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των συκεώνων από την Πολιτεία, όπως έγινε το 1997, “αλλά αυτή τη φορά, με μελέτη και στρατηγική, ώστε να υλοποιηθεί σε περιοχές με πρωιμότητα και όπου το σύκο ευδοκιμεί, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί μόνος του ο αγρότης να κάνει αναδιάρθρωση”. Παρατήρησε πως “έχουμε φθάσει στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και αν φύγουν και τα γερασμένα περιβόλια, η καλλιέργεια του σύκου θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Αυτή η κηλίδα στη νότια Πελοπόννησο με τα σύκα πρέπει να παραμείνει”. 

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι το σύκο δίνει εργασία σε πολλές οικογένειες και σε εργάτες γης και στα τυποποιητήρια. Το σύκο μετράει πολύ στην τοπική κοινωνία”.

Γ.Σ.