Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 09:07

Εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της σταφίδας: Χαμηλή τιμή και καύσωνας έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα 

Γράφτηκε από τον

 

Στο 1 ευρώ θα είναι η τιμή εκκίνησης της φετινής σταφίδας. Η παραγωγή στη Μεσσηνία είναι μειωμένη, λόγω των ζημιών από τον καύσωνα, ενώ συνεχίζεται το ξεκώλωμα σε περιοχές του νομού, καθώς η καλλιέργεια δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Οι Ενώσεις που ασχολούνται με τη σταφίδα, καλούν την Πολιτεία να ενδιαφερθεί σοβαρά και να στηρίξει το προϊόν που είναι εξαγώγιμο και προσφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία. Αυτά τόνισαν στην “Ε” οι πρόεδροι της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος και της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης.

Ειδικότερα, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι “περίπου στα περσινά επίπεδα θα είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας και λίγο λιγότερη από πέρυσι, λόγω των ζημιών σε κάποιες περιοχές. Κάτι παραπάνω από 20.000 τόνους”. Για την τιμή δήλωσε με βεβαιότητα πως “θα είναι καλύτερη από πέρυσι” και παρατήρησε: “Η προκαταβολή που θα δώσουμε, δεν θα είναι μικρότερη από το ευρώ. Από κει και πάνω θα εξαρτηθεί από την αγορά, από την τιμή που θα πουληθεί η σταφίδα. Εμείς θέλουμε την άνοδο της τιμής. Δεν εξαρτάται όμως από μας, αλλά από την αγορά”. Για τη συνεργασία με τους ιδιώτες τυποποιητές - εξαγωγείς, είπε ότι “εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους”.

Για το μέλλον της σταφίδας μας απάντησε “τον υπουργό θα ρωτήσετε” και σημείωσε: “Η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και ο παραγωγός θα πάρει άλλα 35 ευρώ το στρέμμα από αυτό που περίμενε αρχικά, εφόσον παραδώσει την παραγωγή του στις ομάδες παραγωγών. Είναι θετικό που η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή. Χρειάζεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης - αναμπέλωσης. Η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου επεσήμανε ότι “η Πολιτεία πρέπει να δει με άλλο μάτι τη σταφίδα, γιατί φέρνει χρήματα και συντηρούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό ελπίζει η χώρα μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξή της”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης παρατήρησε ότι στο νομό “υπάρχουν ζημιές από τον καύσωνα αρχικά και στη συνέχεια από τις βροχοπτώσεις και η παραγωγή θα είναι μειωμένη”. Οσον αφορά την τιμή, επιβεβαίωσε πως “βάση θα είναι το ευρώ” και μας ενημέρωσε ότι “όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ενωση θα συγκεντρώσει σταφίδα στα κέντρα της στη Θουρία, στη Μεσσήνη, στους Κόμπους, στη Γιάλοβα και τους Γαργαλιάνους”.

Ο κ. Κατσούλης εκτίμησε πως “αν συνεχιστεί η μείωση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά” και σημείωσε: “Πρέπει να στηριχθεί η σταφίδα, είναι εξαγώγιμο προϊόν. Βάζει οξυγόνο, δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Να ενδιαφερθεί σοβαρά η Πολιτεία, να υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα. Είναι ιστορικό προϊόν η σταφίδα, έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία”. Κλείνοντας, ανέφερε πως “θα αναλάβει πρωτοβουλίες η ΣΚΟΣ να στηριχθεί η σταφίδα. Είναι κρίμα να χαθεί ένα τέτοιο προϊόν”.

Γ.Σ.