Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 10:49

Δύο ψεκασμοί για δάκο και ανησυχία για γλοιοσπόριο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Δύο ψεκασμοί για δάκο και ανησυχία για γλοιοσπόριο στη Μεσσηνία

 

Δύο ψεκασμοί δακοκτονίας θα γίνουν σε όλες τις περιοχές του νομού, εκτός και κάνει καύσωνα στο υπόλοιπο διάστημα του Αυγούστου, δήλωσε στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.

Επιβεβαίωσε πως ο καιρός φέτος ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός για την εξόντωση και τους χαμηλούς πληθυσμούς του δάκου και παρατήρησε ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και το πιθανότερο είναι να μην υλοποιηθεί πρόγραμμα δακοκτονίας σε 15 χωριά της Μεσσηνίας.

«Δεν είχαμε ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αυτό είναι το κρίσιμο διάστημα. Ηταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι», μας είπε ο κ. Κυριακόπουλος και παρατήρησε: «Ευνόησαν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας. Βοήθησαν και οι συνθήκες του περασμένου χειμώνα, οι βροχές και το κρύο μείωσαν τη διαχείμαση του δάκου. Ηταν ευνοϊκός ο συνδυασμός των συνθηκών χειμώνα και καλοκαιριού».

Εκτίμησε ότι φέτος πέρα από τον προγραμματισμό για 2 ψεκασμούς σε όλο το νομό, θα γίνουν 3 ψεκασμοί σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Μάνη, η περιοχή της Κορώνης και παραλιακά μέρη.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι όπου δεν γίνει πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί δεν θα πληρώσουν εισφορά. Και αυτό αφορά τα χωριά όπου δεν κατατέθηκαν προσφορές για ψεκασμούς από ενδιαφερόμενους εργολάβους: Ανδρούσα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλος - Πύλα, Χωματάδα, Καλλιθέα.

Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι παγίδες δεν έχουν τοποθετηθεί στο Κυνηγού της Πυλίας και στον Πήδασο, καθώς δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι παγιδοθέτες και στις περιοχές αυτές θα τοποθετηθούν ενδεικτικές παγίδες.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Ωστόσο, ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε φόβο για την προσβολή των ελιών από γλοιοσπόριο, σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένη υγρασία το φθινόπωρο. «Θα χρειαστεί να γίνουν δύο προληπτικοί ψεκασμοί», ανέφερε και παρατήρησε: «Το γλοιοσπόριο είναι ένας μύκητας που αν εγκατασταθεί στην ελιά, παραμένει και είναι παντού. Χρειάζεται επιμελής προστασία, προληπτικά, περιοχών που πέρυσι είχαν ζητήματα προσβολής από γλοιοσπόριο».

Γ.Σ.


NEWSLETTER