Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 09:43

Μειωμένη η παραγωγή σύκων λόγω καύσωνα (βίντεο) 

Γράφτηκε από τον

 

Αισθητά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία, κυρίως λόγω του καύσωνα. Τα περισσότερα απεντομωτήρια της Συκικής έχουν ανοίξει και έχει ξεκινήσει η παραλαβή των σύκων.

Παραγωγοί σημείωσαν στην “Ε” τη μείωση της παραγωγής και τις ζημιές που έχουν γίνει, αλλά παρατήρησαν ότι η καλλιέργεια του σύκου αξίζει και πρέπει να παραμείνει και να αναπτυχθεί.

Στον Πολύλοφο στο κτήμα του, ο Δημήτρης Πετράκος μας είπε ότι “είναι 50% κάτω φέτος η παραγωγή, δεν υπάρχουν σύκα. Ο καύσωνας τα μολύβωσε, ενώ σύκα έπεσαν και άλλα έγιναν με το ζόρι”. Επεσήμανε πως “αξίζει η καλλιέργεια του σύκου, αλλά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες” και πρόσθεσε ότι “αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, θα κινδυνεύσουν και οι ελιές που έχουν σουφρώσει”.

Στο απεντομωτήριο της Συκικής στο Μάνεση, ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος παρατήρησε πως “δεν ξεκίνησε καλά η παραγωγή, με τους καύσωνες που έκανε. Τα δέντρα αφυδατώθηκαν, αν ρίξει ένα νερό θα βελτιωθεί η κατάσταση. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, για την ποιότητα θα δούμε”. Ωστόσο, ανέφερε ότι “αξίζει να ασχοληθεί ένας αγρότης με το σύκο, εγώ έχω και νέες καλλιέργειες. Η τιμή είναι καλή, όμως ο αγρότης εξαρτάται από τον καιρό”.

Ο Δημήτρης Νικολόπουλος συμφώνησε ότι “δεν ξεκίνησε καλά η παραγωγή” και διευκρίνισε πως “είναι μειωμένη η ποσότητα, λόγω της ζέστης και του καύσωνα. Θα έχουμε αρκετή ζημιά”. Επιβεβαίωσε ότι “αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια του σύκου”, αλλά είπε πως “έπρεπε να ανέβει λίγο ακόμα η τιμή του”.

Ο προϊστάμενος του απεντομωτηρίου στο Μάνεση Γιάννης Πουλής παρατήρησε ότι “μας τα χάλασε η ζέστη. Είναι μειωμένη η παραγωγή, αν συνεχιστεί έτσι θα υπάρχει πρόβλημα”. Επεσήμανε πως “αξίζει ένας αγρότης να καλλιεργήσει στα χωράφια που παράγουν” και πρόσθεσε: “Πρέπει να παραμείνει το σύκο. Με ένα προϊόν (την ελιά) δεν βγαίνει, δεν είναι καλό πράγμα η μονοκαλλιέργεια”.

Γ.Σ.