Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 18:26

Απονομή βεβαιώσεων κατάρτισης νέων αγροτών από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

 

Ο ουσιαστικός και παράλληλα πρωταρχικός ρόλος που έχει το ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών σε επίπεδο Πελοποννήσου επισημάνθηκε στην τελετή απονομής των βεβαιώσεων κατάρτισης υπόχρεων νέων αγροτών το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο ρόλος του θεωρείται σημαντικός καθώς κατάφερε να φέρει σε πέρας όλη τη διαδικασία κατάρτισης νέων αγροτών στην Πελοπόννησο και για το λόγο αυτό ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Γιώργος Καρέτσος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και συνεχάρη τον διευθυντή του Κέντρου Γιώργο Τσουμάνη.

Παράλληλα όπως τονίστηκε ανοίγει και η συζήτηση για τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής, μιας σχολής εκπαίδευσης αγροτών στα Φιλιατρά, στις εγκαταστάσεις που έχει εκεί ο Οργανισμός. Επίσης αναφέρθηκε ότι η περιοχή έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση όλων όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να είναι συνεχείς, οπότε μπορεί να γίνει μια σχολή στην οποία θα εκπαιδεύονται αγρότες από διάφορες περιοχές.

Το τέλος ενός δύσκολου δρόμου χαρακτήρισε την προχθεσινή εκδήλωση ο Γιώργος Τσουμάνης στον χαιρετισμό του, καθώς επισήμανε πως πριν 3 μήνες στο Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας ανατέθηκε ένας διπλός ρόλος, του συντονιστή των προγραμμάτων κατάρτισης σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και της υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Τόνισε ότι σε αυτό το διάστημα έχει υλοποιηθεί το 91% του έργου και 869 αγρότες έχουν πάρει βεβαιώσεις. Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία σημείωσε ότι έγινε κατάρτιση σε όλους τους δήμους πλην της Δυτικής Μάνης και 181 αγρότες καταρτίστηκαν. Κλείνοντας επισήμανε ότι αυτό που υλοποιήθηκε ήταν ένα μικρό θαύμα, χρειάζεται όμως καλύτερη στόχευση και άπλωμα αυτής της διαδικασίας σε περισσότερο χρόνο. Ευχαρίστησε δε από καρδιάς όλους όσοι στήριξαν αυτή τη διαδικασία. 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς επισήμανε ότι το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας έχει πετύχει το ακατόρθωτο και μαζί με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Επισήμανε τη δυναμική που έχει η περιοχή με το ανθρώπινο δυναμικό της και τόνισε ότι συζητούν τη δημιουργία μιας δομής τύπου γεωργικής σχολής στα Φιλιατρά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης επισημαίνοντας τη σημασία της δουλειάς που γίνεται από το Κέντρο.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Γιώργος Καρέτσος επισήμανε ότι οφείλουν να τιμούν τους ανθρώπους που προσφέρουν τόσο μεγάλο έργο, ενώ παραδέχτηκε ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα προγράμματα και έτσι υπήρχε πίεση χρόνου. Αναφερόμενος στον κ. Τσουμάνη, τον οποίο και ευχαρίστησε δημόσια, τόνισε ότι δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά έχει αναλάβει και το Erasmus που με δική του πρωτοβουλία υλοποιείται. Κλείνοντας ανέφερε πως θα συζητήσουν με την Περιφέρεια το ενδεχόμενο να λειτουργήσει μια μόνιμη υποδομή στα Φιλιατρά και θα δουν κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτό να γίνει.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος στάθηκε στη δυναμική που έχει η περιοχή αλλά και τις πρωτοπόρες μονάδες και τόνισε ότι μια σχολή αγροτών θα ήταν χρήσιμο να γίνει στα Φιλιατρά.

Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αναφέρθηκε ο διευθυντής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Θανάσης Μπουρλέτσικας. Εκ μέρους των 15 νέων αγροτών που πήραν τις βεβαιώσεις η Βάσω Κρίσπη αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγιναν τα προγράμματα που όμως τα κατάφεραν όλοι πολύ καλά. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και σε αυτό χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. "Ανυπομονούμε για μια σχολή στην περιοχή καθώς θα δίνει σωστά εφόδια" τόνισε, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης και την αξιοποίηση των νέων αγροτών σε ερευνητικά και πειραματικά προγράμματα, ζητώντας η γνώση να διαχέεται άμεσα στον πρωτογενή τομέα και να μην μένει στα γραφεία.

Κ.Μπ.