Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 21:03

Ο κάμπος της Μεσσήνης ιδανικός τόπος για καλλιέργεια ρυζιού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο κάμπος της Μεσσήνης ιδανικός τόπος για  καλλιέργεια ρυζιού

 

Ιδανικός τόπος για να αυξηθεί η καλλιέργεια του ρυζιού είναι ο κάμπος Μεσσήνης - Καλαμάτας. Μια παραδοσιακή καλλιέργεια που γνώριζε άνθηση στον κάμπο πριν από αρκετά χρόνια. Παραγωγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αυξήσουν την καλλιέργεια, αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΓΟΕΒ και μπει το νερό που απαιτείται. Ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν τα χρήματα για τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο αρδευτικό δίκτυο.

Αυτά τονίστηκαν σε σύσκεψη στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, υπό τον κ. Κανελλόπουλο και παρουσία παραγωγών, όπου παρουσιάστηκε το φωτεινό παράδειγμα του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας (στη Δυτική Θεσσαλονίκη), με τον οποίο άνοιξε δίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας. Για να γίνουν όλα αυτά που ειπώθηκαν χθες, θα χρειαστεί μεγάλη και συνεχής προσπάθεια, που μόνο εύκολη δεν είναι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι «οι προοπτικές καλλιέργειας του ρυζιού είναι θετικές» και παρατήρησε: «Στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 2.000 με 2.500 στρέμματα στον κάμπο. Μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικό εισόδημα στους παραγωγούς».

Ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος προέτρεψε «να παράγουμε, να ξεκινήσουμε να οργανώσουμε την παραγωγή μας», υπενθυμίζοντας ότι η Μεσσηνία καλλιεργεί σήμερα 600 με 700 στρέμματα. Παρατήρησε ότι έφερε το νομό «σ’ επαφή με τον πρωταθλητή, που είναι ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός της Χαλάστρας» και διευκρίνισε: «Εμείς ανοίγουμε την πόρτα. Πρέπει να δημιουργήσουμε δεσμό, δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο συνεταιρισμό και τη Μεσσηνία». Σημείωσε πως «πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση, να βρούμε τι θέλουμε να παράγουμε. Και αν βρούμε, θα φτιάξουμε τα έργα υποδομής. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον να αυξήσουμε την καλλιέργεια, θα τα κάνουμε τα έργα. Θα υποστηρίξουμε τους παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι». Κι εξέφρασε τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα διατεθούν 150.000 - 200.000 ευρώ που θα χρειαστούν για διορθωτικές επεμβάσεις στο δίκτυο του ΓΟΕΒ. Σημείωσε, ακόμα, ότι «όσο και να παράγει κάποιος, δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του» και συνέστησε «να υπάρχει στενή σχέση με το συνεταιρισμό της Χαλάστρας, καθώς επιτρέπονται πανελλαδικοί συνεταιρισμοί για ένα προϊόν».

Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού της Χαλάστρας Γιάννης Τσίμπος

ενημέρωσε ότι έχουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην παγκόσμια αγορά του ρυζιού και παρατήρησε: «Εχει φθάσει τα 1.200 κιλά το στρέμμα, μέση στρεμματική 900 - 950 κιλά για τα μακρύσπερμα και 800 - 850 για τα μεσόσπερμα, όπως η καρολίνα. Η φετινή τιμή ήταν 26 λεπτά για τα μακρύσπερμα και 30 - 31 για τα μεσόσπερμα, ενώ η καρολίνα έχει συνήθως 35 με 40 λεπτά. Η ακριβή καρολίνα έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Εχει μεταπτώσεις στην τιμή, έφθασε στα 18 λεπτά αλλά και στα 40 με 45 λεπτά. Εχει ενισχύσεις - επιδοτήσεις 100 ευρώ το στρέμμα. Ο μέσος κλήρος είναι γύρω στα 300 στρέμματα».

Ενημέρωσε ότι «ρύζι σημαίνει νερό, αναπτύσσεται μέσα στο νερό, που καταπολεμά τα ζιζάνια» και πρόσθεσε: «Τα ζιζάνια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας ρυζιού αν δεν καταπολεμηθούν, μηδενίζεται η παραγωγή, πνίγουν το ρύζι».

Ο κ. Τσίμπος αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο καλλιέργειας, στα "τηγάνια" των 50 - 60 στρεμμάτων σήμερα, στην ισοπέδωση του χωραφιού με λέιζερ, στη βασική λίπανση, στο νερό και στη σπορά που πρέπει να γίνει αμέσως, στη ζιζανιοκτονία κατά της μουχρίτσας και της κήπερης, στην επιφανειακή λίπανση, στην απομάκρυνση των νερών και στον αλωνισμό που στη Χαλάστρα ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου, στην υγρασία που συγκομίζεται το ρύζι και στην ιδανική θερμοκρασία ξήρανσης. Πληροφόρησε, επίσης, ότι «ο συνεταιρισμός έχει ξηραντήρια, σιλό, μεγάλη δυναμικότητα».

Ο παραγωγός ρυζιού από τη Σπερχογεία Παναγιώτης Περρωτής επεσήμανε «δεν το αφήνω το ρύζι» και σημείωσε: «Η καρολίνα που βγάζουμε, κάνει πάταγο, λόγω του εδάφους. Οποιος τη δοκιμάζει, δεν την αλλάζει. Η απόδοση είναι στα 650 κιλά το στρέμμα και στην καρολίνα 400 κιλά. Αν έχετε διάθεση (απευθυνόμενος σε Κανελλόπουλο - Αλευρά), εμείς θα αυξήσουμε την καλλιέργεια».

Ο παραγωγός Παναγιώτης Ξυνός διαμαρτυρήθηκε για τα χάλια του δικτύου του ΓΟΕΒ, λέγοντας: «Η υποδομή για 2.500 στρέμματα είναι "μίκυ μάους". Πλήρωσα 900 ευρώ για να καθαρίσω το χαντάκι του ΓΟΕΒ για να ποτίσω και πήγα κατηγορούμενος. Εκαναν 15 χρόνια για ένα μοτέρ. Εχωσαν 200 καναλέτα, όταν καθάρισαν τον Πάμισο».

Ο παραγωγός Γιώργος Μιχαλόπουλος παρατήρησε πως «πρέπει να μπουν τα νερά. Αν μπουν θα καλλιεργήσουμε. Είναι σοβαρό θέμα ο καθαρισμός των διωρύγων από το φράγμα του Αρι».

Ο κ. Τσίμπος επεσήμανε ότι «στη Χαλάστρα ο κάμπος δε μένει ούτε μια μέρα χωρίς νερό» και ο κ. Περρωτής παρατήρησε: «Εδώ έχουμε μείνει χωρίς νερό 15 και 20 ημέρες».

 

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER