Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 10:26

Αποζημίωση συκοπαραγωγών ζητεί ο Αλευράς

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποζημίωση συκοπαραγωγών ζητεί ο Αλευράς

 

Να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία για τις ζημιές από τον φετινό καύσωνα ζητεί με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλευράς.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο περιφερειακός σύμβουλος επισημαίνει:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Η φετινή συκοπαραγωγή αναμενόταν αρκετά καλή, τόσο σε ποσοτικό επίπεδο (θα ξεπερνούσαμε τους 3.000 τόνους), όσο και σε ποιοτικό. Ομως τα δύο κύματα καύσωνα που επικράτησαν το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ανομβρία, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε αρκετά συκοπερίβολα. Ιδιαίτερα ο πρώτος παρατεταμένος καύσωνας, με διάρκεια από 26 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου, ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο (εκτεταμένη αποφύλλωση των δέντρων), όσο και στην παραγωγή (απόρριψη και μολύβδωση καρπών, μικροκαρπία).

Η ζημιά είναι εξελισσόμενη, αλλά δυστυχώς υποτιμήθηκε αρχικά το μέγεθός της, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ. Ηδη σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι το μέγεθος της ζημιάς σε ορισμένους συκεώνες (ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενους) ξεπερνά το 40% και θεωρώ ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο τέλος της συγκομιδής.

Κύριε πρόεδρε,

1. Επειδή έχει καταγραφεί επίσημα στο μετεωρολογικό σταθμό της Μεσσηνίας θερμοκρασία 43,2 βαθμών Κελσίου την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου τις προηγούμενες 5 μέρες (άρα η ζημιά καλύπτεται σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ)

2. Επειδή το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή υποτίμησε το μέγεθος της ζημιάς και την απόδωσε σε άλλα αίτια

3. Επειδή η ζημιά εξελίσσεται σε αρκετά σημαντική και έχει οδηγήσει τους Μεσσήνιους και Λάκωνες παραγωγούς σε δυσχερή κατάσταση

4. Επειδή πράγματι έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ζημιάς από τους παραγωγούς προς τον ΕΛΓΑ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,

θεωρώ ότι πρέπει οι συκοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν από τον καύσωνα, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται.

Η ζημιά είναι πραγματικό μέγεθος, η αιτία είναι τεκμηριωμένη, οι παραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους και συνεπώς καμία τυπική διαδικασία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δίκαιο αίτημά τους.

Κύριε πρόεδρε,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον πρωτογενή τομέα καθώς και τις επιστημονικές σας γνώσεις, σας καλώ να αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία και ευθύνη, ώστε να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί για την μεγάλη καταστροφή της σοδειάς τους».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER