Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 08:58

Προς νέα παράταση για τα δασικά: Θα γλιτώσουν φέτος οι επιδοτήσεις;

Γράφτηκε από την

 

Ακόμα μια παράταση, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών. 

Η απόφαση αυτή κρίνεται απαραίτητη αφού μεγάλο μέρος πολιτών και αγροτών, είτε λόγω κόστους είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, δεν έχουν ακόμα υποβάλει ενστάσεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο ζήτημα της επιδότησης και στο αν θα υπάρξει πρόβλημα φέτος. 

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου Γεωργίας, φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα μιας και οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί επίσημα. Οι όποιες εμπλοκές μεταφέρονται έτσι στη νέα χρονιά οπότε εκτιμάται ότι θα έχει κάπως αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των χαρτών. 

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου και το σενάριο που μελετάται πλέον είναι να δοθεί παράταση 20 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου 2017. 

Βέβαια και να δοθεί η παράταση, τα προβλήματα δεν λύνονται. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως τα λάθη της διοίκησης, η οποία χρησιμοποιεί ως βάση χάρτες λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με αγροτικές εκτάσεις εγκαταλελειμμένες. Το καταπληκτικό μάλιστα είναι ότι, με τον τρόπο που συντάχθηκαν οι συγκεκριμένοι δασικοί χάρτες, αντιμετωπίζονται εχθρικά οι αγροτικές καλλιέργειες που ούτε το φυσικό τοπίο αλλοιώνουν ούτε τον πλούτο της χώρας στερούν· αντίθετα, προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και ενισχύουν την οικονομία.