Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 18:30

Εκδήλωση για το ελαιόλαδο στη Χώρα Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση για την ελαιοπαραγωγή έγινε την Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας με ομιλητή τον Γ. Μιχαλόπουλο, εταίρο και σχεδιαστή του προγράμματος “Life olive clima”, ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματα, που αφορούσαν κυρίως το κόστος παραγωγής, τις αποδόσεις σε λάδι και το αποτύπωμα άνθρακα. 

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και ήταν παρόντες, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος και οαντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης και Γιάννης Ζωντανός αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ελαιώνας” Νίκος Αθανασόπουλος και Γρηγόρης Λαμπούσης, καθώς και οι παραγωγοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με τον εισηγητή, διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την ελαιοκαλλιέργεια, εφόσον είναι η μόνη καλλιέργεια που έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Ετσι, η κατανάλωση ελαιόλαδου και ελιάς, εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

Επίσης παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την παραγωγή και τις διακυμάνσεις της κατά τα 5 έτη του προγράμματος στις 3 περιοχές εφαρμογής Πεζών, Μεραμβέλου (Κρήτης) και Νηλέα, από τα οποία προέκυψε η αξία του κλαδέματος και οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής ελαιόλαδου.