Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 08:31

Μεσσηνία: Από 4 έως 4,10 ευρώ το κιλό το μαυρολίσιο 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεσσηνία: Από 4 έως 4,10 ευρώ το κιλό το μαυρολίσιο 

 

Με τιμές πάνω από τα 4 ευρώ ξεκίνησε η φετινή χρονιά για το μαυρολίσιο λάδι στην περιοχή της Χώρας, με την ελαιοσυγκομιδή να έχει ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Οι πρώτες πράξεις πώλησης που έχουν γίνει για το φρέσκο λάδι είναι από 4 έως 4,10 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Νηλέα» Γιώργο Κόκκινο, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ανομβρία στην καλλιέργεια. Μάλιστα η κατάσταση χαρακτηρίζεται μη αναστρέψιμη για την μαυρολιά και οι ελπίδες έχουν πέσει στο να βρέξει τις επόμενες ημέρες, ώστε να περισωθεί η κατάσταση στην κορωνέικη. Πάντως το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον συνδυασμό της ανομβρίας με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς προχθές στην περιοχή ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 27 βαθμούς. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος μας επισήμανε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη μαυρολιά ξεκίνησε δειλά - δειλά από τις 6-7 Οκτωβρίου και πλέον όλο και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν το μάζεμα. Σε σχέση με άλλα χρόνια ξεκίνησε νωρίτερα και αυτό λόγω της ξηρασίας. Τόνισε ότι η μαυρολιά έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την παρατεταμένη ανομβρία και όπως εκτιμά ο ίδιος ο όγκος καρπού έχει μειωθεί 30-40% σε σχέση με αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να πάρουν. Τη ζημιά αυτή μετριάζει λίγο η αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρατήρησε ότι φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την μαυρολιά καθώς υπήρχε μεγάλη παραγωγή, τελικά όμως θα εξελιχθεί όχι σε τόσο καλή καθώς στις μαυρολιές και να βρέξει τώρα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αφού έχουν επηρεαστεί και τα ίδια τα δέντρα από την ξηρασία. Υπήρχε η προσδοκία να βρέξει τις προηγούμενες ημέρες αλλά αυτό δεν έγινε και πλέον ελπίζουν να βρέξει άμεσα για να επανέλθουν κάπως οι κορωνέικες, καθώς πέρα από την ανομβρία επικρατούν και υψηλές θερμοκρασίες που κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Παρατήρησε πως κάποια στιγμή πρέπει να δουν όλοι σοβαρά το θέμα των υποδομών, καθώς σύγχρονη γεωργία χωρίς υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει και η πρώτη υποδομή είναι το νερό, καθώς χωρίς νερό είναι δύσκολο να υπάρξει στη συνέχεια καλλιέργεια. 

«Η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει την πόρτα και ας μιλούν κάποιοι για παροδικό φαινόμενο. Αν θέλουμε να λέμε ότι επενδύουμε στη γεωργία πρέπει να κάνουμε υποδομές. Χωρίς υποδομή είναι αδύνατο να συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο, αν ακολουθήσουν άλλες 2-3 τέτοιες χρονιές τότε τι θα γίνει; Τα πράγματα τότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ποιος θα μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια; Χρειάζονται υποδομές και άμεσα» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κόκκινος.

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER