Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 14:25

“Εφαρμογή των νόμων για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας” ζητάει ο ΣΥΜΕΠΟΠ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
“Εφαρμογή των νόμων για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας” ζητάει ο ΣΥΜΕΠΟΠ

Την εφαρμογή των νόμων για την ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ελιά Καλαμάτας ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης. 

Συγκεκριμένα τον προτρέπει “να εφαρμόσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως του ζητούν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, και να τεθεί στο πλευρό των παραγωγών”.

Ο κ. Μαυρούλης επισημαίνει ότι το όνομα Καλαμάτα στις ελιές πρέπει να υπάρχει μόνο στο προϊόν ΠΟΠ που παράγεται στη Μεσσηνία. Και καλεί τον υπουργό να να προωθήσει τις προδιαγραφές προς την Ε.Ε., δηλαδή να ενταχθεί και το ξίδι στο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, γιατί αυτό είναι το παραδοσιακό, και να ζητήσει την επέκταση του ΠΟΠ (και εκτός Μεσσηνίας), όπου είναι δυνατόν, όπου μπορεί να εγκριθεί από την Ε.Ε.

Ξεκαθαρίζει ότι “ο ΣΥΜΕΠΟΠ δεν υπήρξε ποτέ ενάντιος στην αξιοποίηση της ΠΕ (Περιοχή Ενδειξης) με οποιαδήποτε διεύρυνση. Αρκεί να είναι εφικτή. Οι αντίπαλοι της ΠΕ επέλεξαν το όλα ή τίποτα, το κεφάλι στην άμμο σαν τις στρουθοκάμηλους”. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, αφού αναφέρει ότι μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι Ιταλοί και οι Κύπριοι συμμορφώθηκαν και απέρριψαν από το μητρώο ποικιλιών των ελιών τους το όνομα Καλαμάτα, παρατηρεί πως οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι έχουν ζητήσει από το υπουργείο να υπάρξει συμμόρφωση και στον ελληνικό κατάλογο των ελιών.

“Θεωρούμε την προσαρμογή της Πολιτείας στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών κανονισμών όχι μόνο θεσμικό καθήκον, αλλά και πολιτικό”, σημειώνει ο κ. Μαυρούλης και παρατηρεί: “Η διεύρυνση της οριοθετημένης παραγωγής της ΠΟΠ θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα μπρος, ανεβάζοντας την προστιθέμενη αξία όλης της εθνικής παραγωγής. Και θα ήταν ο πρώτος αναπτυξιακός μοχλός, η μεγαλύτερη καινοτομία για ολόκληρο τον τομέα της ελιάς Καλαμών”.

Ακόμα, ενημερώνει ότι “η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας στην Ισπανία υιοθέτησε την αίτηση των αγροτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων της Σεβίλλης και την προώθησε στην Ε.Ε.” και καταλήγει: “Στη χώρα μας οι αιτήσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας για να μπει επιτέλους σε λειτουργία το σύστημα σαπίζουν χρόνια τώρα στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί φτερνίζονται οι εξαγωγείς”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER