Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 08:29

Συνάντηση για ίδρυση Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνάντηση για ίδρυση Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά 

 

Συνάντηση εργασίας με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Αθήνα.

Ετσι έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν όπως και πρόσφατα στον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ κατά την επίσκεψή του στο κέντρο “Δήμητρα” Κυπαρισσίας, τόσο από τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, ο οποίος και είχε επισημάνει ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα για την ίδρυσή της. 

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Γεώργιος Καρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνιος Παρασκευόπουλος και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Κυπαρισσίας Γεώργιος Τσουμάνης. Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν λεπτομερώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον πρωτογενή τομέα και η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί από τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία, προκειμένου η λειτουργία της σχολής να είναι βιώσιμη και να αποτελέσει ένα σημαντικό για τη χώρα εκπαιδευτικό κέντρο.

Οπως τονίστηκε, η Τριφυλία είναι το τρίτο κέντρο θερμοκηπίων της χώρας. Τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα, τυποποιημένα, εγκεκριμένου τύπου, διαθέτουν όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, είναι αυτοματοποιημένα και διαθέτουν νέες τεχνολογίες. Η τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζεται στην περιοχή από τους προοδευτικούς παραγωγούς της περιοχής είναι μοναδική. Το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, τόσο των υπηρεσιών όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι εξειδικευμένο και με συσσωρευμένη εμπειρία στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της σχολής θα επιφέρει και παράπλευρες ωφέλειες στην τοπική οικονομία της περιοχής. Εκπαιδευτικό προσωπικό, διαμονή και σίτιση ενός σημαντικού αριθμού μαθητών, καθώς και η προβολή της σχολής σε ολόκληρη τη χώρα θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί τελευταία, κυρίως λόγω της κατάργησης σημαντικών κρατικών δομών.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της περιοχής θα σταθεί αρωγός του εγχειρήματος και καθόρισε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε πολύ σύντομα σε προκαθορισμένη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της σχολής. Τονίστηκε επίσης ότι το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας, η οποία είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την υλοποίηση του στόχου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER