Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 21:44

Μεσσηνία: Ανησυχία για τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανομβρία

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ανησυχία για τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανομβρία

 

Η παρατεταμένη ανομβρία χάλασε την πολύ καλή και σε υψηλά επίπεδα παραγωγή ελαιολάδου, που περιμέναμε φέτος στη Μεσσηνία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που τόνισε στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, για τη φετινή εικόνα της ελαιοπαραγωγής στο νομό, όσον αφορά τις επιπτώσεις από το δάκο και τις καιρικές συνθήκες και κυρίως την ξηρασία, πριν από τη συγκομιδή της κορωνέικης ελιάς. 

Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι πήγε πολύ καλά η φετινή δακοκτονία, με τη βοήθεια του καιρού και μίλησε και για τη θετική επίδραση των τελευταίων βροχοπτώσεων και την ουσιώδη βελτίωση που αυτές προσέφεραν στην παραγωγή, σε αρκετές περιοχές του νομού.

“Είναι πλήρως ικανοποιητικά τα πράγματα με τη φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία”, επεσήμανε ο κ. Κυριακόπουλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Παρατήρησε πως “βοήθησε ο καιρός και δεν είχαμε συνθήκες, που ευνοούσαν την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών δάκου. Στην πλειοψηφία των περιοχών του νομού έγιναν 2 ψεκασμοί και στις ευαίσθητες περιοχές 3. Γι’ αυτό και δε χρειάστηκαν οι επιπλέον πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για την περιοχή μας”.

Με την ολοκλήρωση της δακοκτονίας από την υπηρεσία, ο διευθυντής ενημέρωσε ότι “οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται τους ελαιώνες τους και να ελέγχουν τα ελαιόδεντρα. Και αν διαπιστώσουν δάκο πάνω από 3% ή και 5%, θα πρέπει οι ίδιοι με δικά τους μέσα να κάνουν ψεκασμούς”. Διευκρίνισε πως “για τις περιπτώσεις που οι παραγωγοί θέλουν να βγάλουν ΠΟΠ ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, απαγορεύονται οι ψεκασμοί κάλυψης, οι θεραπευτικοί” και σημείωσε ότι “το θετικό είναι πως εκτός από το δάκο, οι ελιές δεν έχουν ούτε μύκητες, γλοιοσπόριο”.

Για τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ανέφερε ότι “υπήρξε σαφέστατη, ουσιώδης βελτίωση σε αρκετές περιπτώσεις και του ελαιοκάρπου και της βλάστησης των ελαιοδέντρων” κι εξήγησε: “Οι βροχές, όμως, ήταν κυρίως τοπικές και δεν έχουμε ξεκάθαρη και συνολική εικόνα, για την ώρα.

Στις περιπτώσεις που είχαμε ακραία επίδραση από την παρατεταμένη ανομβρία, οι δυνατότητες αναστροφής της κατάστασης είναι πολύ περιορισμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε συγκομιδή λιγότερου ελαιοκάρπου, λιγότερα σακιά και μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER