Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 10:32

"Η Μεσσηνία έχασε το φετινό αγουρόλαδο", σύμφωνα με τον γευσιγνώστη Βασίλη Φραντζολά

Γράφτηκε από την

 

Στην Μεσσηνία, εξαιτίας των δακοψεκασμών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, είναι ανέφικτη η παραγωγή αγουρέλαιου, το οποίο πουλιέται ακριβότερα σύμφωνα με τις νέες τάσεις των αγορών.

Αυτό υποστηρίζει σε επιστολή του προς τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο ο γνωστός δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου Βασίλης Φραντζολάς, τονίζοντας ότι η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά τουλάχιστον 15 μέρες μετά τους ψεκασμούς για το δάκο. Ετσι το μάζεμα των ελιών θα πρέπει να ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, και αν πιάσουν οι βροχές δεν αποκλείεται το πρώτο λάδι να βγει το Δεκέμβριο όταν οι ελιές θα είναι πλέον ώριμες. 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φραντζολά:

«Αγαπητέ Κε Προϊστάμενε της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας,

Αγαπητέ Κε I. Κυριακόπουλε,

Κατ’ αρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διαθέσατε προ 3 ημερών, ώστε να έχουμε μια γόνιμη τηλεφωνική συνομιλία, με αντικείμενο την αναγκαιότητα των δακοψεκασμών, τους οποίους εξακολουθεί να αναγγέλλει η Υπηρεσία σας. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι από όλες τις μαρτυρίες και διαβεβαιώσεις των παραγωγών των περιοχών που πρόκειται να υποστούν δακοψεκασμό, οι προσβολές από δάκο είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η διενέργεια δολωματικών δακοψεκασμών, με δεδομένο ότι, βάσει των σχετικών οδηγιών, απαγορεύεται η συλλογή των καρπών πριν παρέλθει χρόνος τουλάχιστον 15 ημερών από την πραγματοποίησή τους, θα έχουν σαν προφανές αποτέλεσμα ότι οι ελαιοποιήσεις θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά μετά από τις 20 Νοεμβρίου, και αν τυχόν συμπέσει και με περίοδο βροχών, η ελαιοποίηση θα ξεκινήσει ουσιαστικά περί την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΔΑΟΚ για δακοψεκασμούς, θα προξενηθεί, κατά την προσωπική μου άποψη, σοβαρή επιχειρηματική και κατ’ επέκτασιν οικονομική ζημιά, σε βάρος πολλών, νέων κυρίως, παραγωγών, οι οποίοι αγωνίζονται για την παραγωγή ενός ελαιολάδου υψηλής ποιότητος (αγουρέλαιο), σύμφωνα με τις νέες τάσεις των αγορών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρενέργεια επίσης των καθυστερήσεων αυτών θα είναι η ελάττωση κατά 1,5 μήνα του διαθέσιμου χρόνου ελαιοποίησης στα ελαιοτριβεία, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην τελείως απαράδεκτη εικόνα αναμονής χιλιάδων απροστάτευτων από την βροχή σακιών, έξω από τα ελαιοτριβεία.

Από την εμφάνιση -χρώμα- των καρπών (ιώδες - μελανοϊώδες), προκύπτει ότι στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή αγουρελαίου, συγκεκριμένης υψηλής ποιότητος, με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία κάθε παραγωγός έχει προφανώς το δικαίωμα να ορίζει για το προϊόν το οποίο παράγει. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα, που εμμέσως πλην σαφώς παρέχει ο νόμος σε κάθε παραγωγό, η Υπηρεσία σας του το αφαιρεί με την διενέργεια καθυστερημένων δακοψεκασμών, π.χ. την 5η ή 6η Νοεμβρίου (tinyurl.com/ychqyvxg). Και αν κάποιοι παραγωγοί θελήσουν να εξαιρεθούν των ψεκασμών, δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν ανοιχτό ελαιοτριβείο, ακριβώς λόγω των γενικευμένων αυτών ψεκασμών. Η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον προ 15 ημερών, στις περισσότερες περιοχές, πρώιμα ίσως εφέτος λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας η οποία, ως γνωστόν, επιταχύνει την αλλαγή και την ελαιοπεριεκτικότητα. Αντιγράφω εδώ απλά, από το την πλέον αξιόπιστη, επιστημονικά, ελληνική πηγή, το Βιβλίο του Καθηγητή Δρ. Απόστολου Κυριτσάκη “Ελαιόλαδο”, σελ. 93: “Η υψηλότερη συγκέντρωση πτητικών (αρωματικών) συστατικών στο ελαιόλαδο και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα των καρπών σε έλαιο, συμπίπτουν με την ΑΡΧΗ της αλλαγής του χρώματος των καρπών, από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες”. Από αυτό και μόνο συμπεραίνουμε ότι ήδη έχουμε απώλεια αρωματικών στοιχείων, χωρίς κανένα απολύτως πλέον όφελος από πλευράς απόδοσης στο ελαιοτριβείο.

Σήμερα πλέον, οι παλιές συνήθειες και πρακτικές έχουν αλλάξει δραματικά. Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, η ποιότητα και όχι η ποσότητα καθορίζουν πρώτιστα τις διαδικασίες ελαιοποίησης, και η χώρα μας δεν μπορεί να διενεργεί ελαιοκομία και ελαιοποιήσεις με  τις παλαιές  πρακτικές. 

Τα ιταλικά φρέσκα ελαιόλαδα, όπως έχω ήδη δημοσιοποιήσει με φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν στο λιανικό εμπόριο, στα ράφια ξένων αγορών, από τις 20 Οκτωβρίου! Είναι κραυγαλέα, θεωρώ, η ζημιά που υφίστανται ευθέως πλέον πολλοί Μεσσήνιοι παραγωγοί. Οι καθυστερημένοι δακοψεκασμοί στον Νομό Μεσσηνίας και όπου αλλού, τους υποχρεώνουν να εμφανίσουν στα ράφια του εξωτερικού αλλά και στην εσωτερική αγορά, κατά δύο (2) πολύ κρίσιμους μήνες τα εμφιαλωμένα τους ελαιόλαδα, απέναντι σε έναν πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, ποιότητος και τιμών. Η πολύ αποδοτική περίοδος πώλησης ελαιολάδων για την περίοδο των Χριστουγέννων έχει προφανώς χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε άμεσα για το ακανθώδες αυτό θέμα έναν επιστημονικό διάλογο επιχειρημάτων, με ανταλλαγή απόψεων, σε δημόσιο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η προσέλευση και όλων των ενδιαφερομένων αρχών της Μεσσηνίας (Επιμελητήριο, Συνεταιρισμοί, κλπ) με σκοπό να ακουστούν οι απόψεις και της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, καθώς και όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία ελαιοπαραγωγής.

Αγαπητέ Κε Προϊστάμενε της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας,

Σας προσκαλούμε την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, εσάς και όσους επιθυμούν από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας σας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, σε αίθουσα της Υπηρεσία σας ή αλλού σε χώρο, στο κέντρο της Καλαμάτας, τον οποίο θα οριστικοποιήσουμε και ανακοινώσουμε αμέσως μετά από την ευγενική αποδοχή της πρόκλησης, την οποία δημοσίως σας απευθύνουμε. Η αίθουσα καλόν είναι να έχει δυνατότητα προβολής διαφανειών από ηλεκτρονικό υπολογιστή».