Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 10:02

Αναφορά για προστασία του ΠΟΠ “ελιές Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την
Αναφορά για προστασία του ΠΟΠ “ελιές Καλαμάτας”

Να προστατευτεί το ΠΟΠ “ελιές Καλαμάτας” για τις βρώσιμες που παράγονται στη Μεσσηνία, σε σχέση με αυτές που παράγονται σε άλλες περιοχές, ζητεί με αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου η Επιτροπή Ελαιοπαραγωγών Βρώσιμων Ελιών Μεσσηνίας.

Στην αναφορά καλείται ο υπουργός να πιέσει τις κατά τόπους υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να διασφαλίζεται η προέλευση των συσκευασμένων βρώσιμων ελιών που πωλούνται στο εμπόριο, διαφορετικά -όπως σημειώνεται- “θα καταφύγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης προς υπεράσπιση των υπό της Ε.Ε. προβλεπομένων δικαιωμάτων μας, ως παραγωγών βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας”.

Μεταξύ άλλων, στην αναφορά προς τον υπουργό από την “Επιτροπή  Ελαιοπαραγωγών Βρώσιμων Ελιών Νομού Μεσσηνίας, των Δημοτικών Διαμερισμάτων Σιάμου, Κατσαρού, Πεύκου, Καλυβίων, Μερόπης, Οιχαλίας, Λουτρού, Φίλια, Δεσύλλα, Διαβολιτσίου, Μέλπειας, Καρνασίου, Αρφαρών, Ανδρούσης, Εύας, Αρσινόης, Τρικόρφου, Στέρνας, Αετοφωλιάς και λοιπών περιοχών της Μεσσηνίας” σημειώνονται τα εξής:

“Οι βρώσιμες ελιές που είναι ποικιλίας Καλαμών και παράγονται εκτός του Νομού Μεσσηνίας, ήτοι στους Νομούς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη-σήμανση «Kalamon Olives», όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. και από το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αριθμ. πρωτ. 282781/15-7-2010 και να μην φέρουν, παρανόμως, την ένδειξη-σήμανση «Καλαμάτα Olives», διότι η χρήση της λέξεως «Καλαμάτα» απαγορεύεται σε οποιαδήποτε σήμανση για τις ελιές ποικιλίας Καλαμών”.

Παράλληλα εκφράζεται η απορία “γιατί οι ελιές Καλαμάτας που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας που είναι ΠΟΠ δεν φέρουν την ένδειξη–σήμανση «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας», όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Ε.Ε. για τα ΠΟΠ προϊόντα”, ταυτόχρονα δε ερωτάται ο υπουργός: “Τι κάνουν τα ελεγκτικά όργανα της Μεσσηνίας, δηλαδή η ΔΑΟΚ Καλαμάτας και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το χρυσάφι της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας διατίθεται στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού από τους εμπόρους, διακινητές και τυποποιητές με την παράνομη ένδειξη-σήμανση «Kalamon Olives» και όχι με τη νόμιμη ένδειξη–σήμανση «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας;»”. Και συνεχίζει: “Αυτό κύριε υπουργέ δεν είναι παράβαση καθήκοντος; Ο Ευρωπαίος καταναλωτής παραπλανάται, ο Μεσσήνιος και γενικά ο Ελληνας καταναλωτής δεν παραπλανώνται; Ο Μεσσήνιος ελαιοπαραγωγός δεν καταστρέφεται οικονομικά; Μήπως κ. υπουργέ ήλθε η ώρα επεμβάσεως του κ. εισαγγελέως; Ή μήπως κ. υπουργέ θα πρέπει να έλθουν στη Μεσσηνία τα ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτως ώστε οι ελιές Καλαμάτας να φέρουν τη νόμιμη ένδειξη-σήμανση «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας»;”. 

“Σήμερα κ. υπουργέ η ζημία για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας είναι αρκετά μεγάλη και τολμούμε να πούμε και καταστροφική για την οικονομία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εμπόρους διακινητές και τυποποιητές της Μεσσηνίας, διότι οι περισσότεροι έμποροι και τυποποιητές αγοράζουν ελιές ποικιλίας Καλαμών και δη κατά ποσοστό 90% από Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και ελιές Τουρκίας, Αιγύπτου, Μαρόκου και Χιλής, σε πολύ χαμηλές τιμές τις βαφτίζουν Μεσσηνίας και τις διαθέτουν στο εσωτερικό και εξωτερικό ως ελιές Καλαμάτας με την παράνομη ένδειξη (σήμανση) «Καλαμάτα Olives»” αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας παράλληλα και τα εξής: “Το τελευταίο χρονικό διάστημα, από διαφόρους «επιτήδειους» της πολιτικής αλλά και από «επιδέξιους» εμπόρους και τυποποιητές, που ενεργούν για προσωπικά πολιτικά οφέλη και οικονομικά συμφέροντα, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ανακινήθηκε θέμα προκειμένου να επεκταθεί η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» σε Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και σε πολλές άλλες περιοχές. Οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές, ανάλογα με τη θέση που βρισκόταν ο καθένας από τους «επιτήδειους» πολιτικούς και τους «επιδέξιους» εμπόρους και τυποποιητές. Είναι δυνατόν ένας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του εντίμου αναστήματος του κ. Αποστόλου να υιοθετεί τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών), η οποία θέλει να μην υπάρχει έλεγχος ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση του προϊόντος και ούτω εισάγει ελιές από Τουρκία, Μαρόκο, Αίγυπτο και Χιλή, τις βαφτίζει ελιές Καλαμάτας και τις διαθέτει αναλόγως, με την παράνομη ένδειξη (σήμανση) «Kalamon Olives»”.

Επίσης, η Επιτροπή αντιπαρέρχεται το επιχείρημα που χρησιμοποιείται προκειμένου να επεκταθεί η ονομασία «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» σε Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με το οποίο “στη Μεσσηνία παράγονται μόνο 2.000 τόνοι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, οι οποίες δεν είναι αρκετές για εξαγωγή”. Επικαλούμενη η επιτροπή στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου καταλήγει στη διαπίστωση ότι “ο πραγματικός αριθμός των ελαιοδένδρων βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας ξεπερνά τα 350.000 και ούτω η συνολική παραγωγή βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας ανέρχεται περίπου σε 20.000 τόνους”.

Την εν λόγω αναφορά της Επιτροπής Ελαιοπαραγωγών Βρώσιμων Ελιών Μεσσηνίας υπογράφει ο Αθανάσιος Ευθ. Πουλόπουλος (μεγαλοκτηματίας, ελαιοπαραγωγός, βιοκαλλιεργητής, πρώην αξιωματικός Αεροπορίας, πρώην πρόεδρος συκοπαραγωγών Ελλάδος «Συκικής») από το Σιάμου, εκπροσωπώντας, όπως αναφέρει, και τα μέλη της επιτροπής τα οποία είναι οι: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Χρήστος Δημητρόπουλος (πρόεδρος Συνεταιρισμού), Αριστείδης Καρούτας (τ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας), Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, Δημήτριος Χρόνης (πρόεδρος Συνεταιρισμού), Χρήστος Τζώρτζης (πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου), Δημήτριος Ηλιακόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργούντζος, Παναγιώτης Κρόμπας (δικηγόρος, ελαιοπαραγωγός), Γεώργιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος (καθηγητής, ελαιοπαραγωγός), Σταύρος Αδαμόπουλος (γεωπόνος, πρόεδρος Συνεταιρισμού), Χρήστος Σταματόπουλος (δικηγόρος, ελαιοπαραγωγός), Θεόδωρος Ποντίκης (γεωπόνος, ελαιοπαραγωγός), Βασίλειος Σταθόπουλος (ελαιοπαραγωγός), Κωνσταντίνος Γ. Αδαμόπουλος (ελαιοπαραγωγός), Παύλος Δημητρακόπουλος και Παναγιώτης Καράμπελας (ελαιοπαραγωγός).


NEWSLETTER