Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 09:01

Η διοίκηση διαψεύδει την Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Αναρμόδιος ο ΓΟΕΒ για την αντιπλημμυρική προστασία»

Γράφτηκε από τον

 

Η διοίκηση του ΓΟΕΒ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την αντιπλημμυρική προστασία του φράγματος του Παμίσου στον Αρι, όπως ειπώθηκε στο προχθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Στηριζόμενη στη νομοθεσία επισημαίνει ότι ο οργανισμός έχει την ευθύνη άρδευσης και πως το φράγμα πρέπει να διοικείται, να συντηρείται και να λειτουργεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με διαδικασίες, όπως προβλέπονται στον Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων του υπουργείου Υποδομών.

Μετά απ’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεσα συνεννόηση με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, για να βρεθεί η υπεύθυνη υπηρεσία και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη λειτουργία του φράγματος, σε κρίσιμες για την πολιτική προστασία περιόδους, προκειμένου να μην προκληθούν καταστροφές και πάλι, εξαιτίας του φράγματος, σαν τις περσινές της 7ης Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικά, το Δ.Σ. του ΓΟΕΒ παρατηρεί: “Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις ταξινόμησης εγγειοβελτιωτικών έργων, ο ΓΟΕΒ δεν έχει καμία αρμοδιότητα (διοίκηση-λειτουργία-συντήρηση) για την αντιπλημμυρική προστασία ποταμών και το φράγμα Παμίσου στην Τ.Κ. Αριος. Τα ανωτέρω απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και τήρηση προβλεπομένων διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το κατάλληλο προσωπικό που αυτές διαθέτουν. Η κάθε υπηρεσία οφείλει να ενεργεί κατά αρμοδιότητα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οσον αφορά το φράγμα Παμίσου η εγκατάσταση πρέπει να διοικείται, να συντηρείται και να λειτουργεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με διαδικασίες, όπως για παράδειγμα προβλέπονται στον Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων, που έχει εκδώσει το αρμόδιο ΥΠΟΜΕΔΙ. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Ο ΓΟΕΒ Παμίσου που έχει την ευθύνη άρδευσης, ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, ώστε να αρδεύονται οι καλλιέργειες εντός αναδασμού στην περιοχή δικαιοδοσίας του. Ομως, η ανωτέρω ανάγκη του οργανισμού δεν πρέπει να συγχέεται με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του ποταμού Παμίσου και την αρμοδιότητα του φράγματος, διότι ο ΓΟΕΒ δεν είναι αρμόδιος επί αυτών, αλλά ούτε διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό”.

Γ.Σ.