Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 08:43

Μεσσηνία: 3,5 ευρώ το κιλό η τιμή του λαδιού 

Γράφτηκε από τον

 

 

Στα 3,50 ευρώ έχει πέσει η τιμή του ελαιόλαδου, κι αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τους παραγωγούς είναι η πτωτική τάση που υπάρχει. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης με δήλωσή του στην “Ε” συστήνει ψυχραιμία και παρατηρεί πως δε χρειάζεται πανικός.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία σχετίζονται με το γεγονός ότι η παραγωγή του ελαιόλαδου στο νομό μας και σε όλη τη χώρα βρίσκεται στην αρχή της, και στην αγορά η προσφορά του προϊόντος κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως είναι ανεξήγητη η πτώση της τιμής (3,70 ευρώ ήταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας) αυτή την περίοδο και όχι μετά από 2- 3 εβδομάδες που η παραγωγή θα βρίσκεται στο φόρτε της.

Παράγοντας της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνει ότι η τιμή του ελαιόλαδου δε διαμορφώνεται εδώ, στην Ελλάδα, και υπενθυμίζει πως “οι Ιταλοί παίρνουν το λάδι. Και παίρνουν από παντού” (εννοώντας από την Τυνησία και το Μαρόκο, και πως οι ποσότητες που χρειάζονται από την Ελλάδα για τη βελτίωση της ποιότητας είναι λιγότερες). Για να συμπληρώσουμε αυτή την επισήμανση, οι Ιταλοί παίρνουν το λάδι χύμα και είναι αυτοί που καρπώνονται την υπεραξία του.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Κατσούλης προτρέπει “να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Πρέπει να περιμένει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Είναι νωρίς ακόμα” - και εξηγεί: “Είναι πολύ καλές οι ποιότητες και όταν έχεις καλό προϊόν, μπορείς να διεκδικήσεις καλύτερες τιμές”. Ωστόσο, παραδέχεται ότι “επηρεάζει και η κρίση που υπάρχει στον κόσμο. Εχει συνέχεια υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει και έχει ανάγκη από χρήματα. Και το λάδι έχει γίνει μονοκαλλιέργεια”.

Αλλος συνεταιριστικός παράγοντας κάνει λόγο για εκμετάλλευση των παραγωγών, “βρίσκουν τον κόσμο στην ανάγκη” - και καλεί όσους αντέχουν οικονομικά “να το κρατήσουν το λάδι, όσο μπορούν”.

Γ.Σ.