Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 18:47

7.500 τόνοι λάδι μέχρι τώρα στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον
7.500 τόνοι λάδι μέχρι τώρα στην Τριφυλία 

 Τους 7.500 τόνους έχει φτάσει μέχρι τώρα η παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Με τα ίδια στοιχεία φαίνεται πως αυτό που χαρακτηρίζει την φετινή χρονιά είναι η υψηλή ελαιοπερικτικότητα αλλά και η πολύ καλή ποιότητα, με την οξύτητα να είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Πλέον έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της μαυρολιάς και έχει ξεκινήσει η κορωνέικη ποικιλία όπως μας ενημερωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η αυξημένη ελαιοπερικτικότητα, παρά τη μικροκαρπία που υπάρχει σε περιπτώσεις που οι ελιές είχαν διψάσει. Σε αυτό φαίνεται να έχουν βοηθήσει οι μεγάλες βροχοπτώσεις που είχαμε το Νοέμβριο, που έφτασαν τα 200 χιλιοστά. 

Επίσης χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι οι πολύ χαμηλές οξύτητες παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος, που φτάνουν μέχρι 0,3 και 0,4 ενώ έχουν γίνει μετρήσεις σε λάδια με οξύτητα 0,1. Ετσι το λάδι που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη οι δακοπροσβολές είναι μηδενικές κάτι που όπως επισήμανε είχαμε να το δούμε εδώ και 15 χρόνια περίπου.

Με την ελαιοσυγκομιδή πλέον να έχει ξεκινήσει για τα καλά, τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες τις ημέρες αυτές είναι ευνοϊκές καθώς αποτρέπουν την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών στα δέντρα - για να καταλήξει λέγοντας πως φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε μια πολύ καλή χρονιά για την περιοχή, παρά την μικροκαρπία που υπάρχει σε περιοχές όπου είχαν παρουσιαστεί προβλήματα ξηρασίας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER