Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 18:40

H ελαιοσυγκομιδή με βροχή εγκυμονεί κινδύνους

Γράφτηκε από τον

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ελαιοσυγκομιδή τις βροχερές ημέρες, καθώς προκαλούνται προβλήματα με μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες στα δέντρα, επισημαίνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Τριφυλία και ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αποφεύγουν την συγκομιδή τις βροχερές ημέρες, επειδή εγκυμονεί κινδύνους για τα δέντρα. Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι τα καρκινώματα που δημιουργούνται, καθώς οι πληγές που γίνονται στο δέντρο λειτουργούν ως πηγές εισόδου των παθογόνων. Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή της Τριφυλίας είναι η ίσκα, η ανάπτυξη της οποίας ευνοείται από τη δημιουργία πληγών ή τομών στο δέντρο, πολύ περισσότερο μάλιστα ημέρες που υπάρχει αυξημένη υγρασία λόγω των βροχών. 

Συστήνεται η συγκομιδή να γίνεται μη βροχερές ημέρες και όπου υπάρχουν προβλήματα με πληγές για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών και των βακτηριολογικών προβλημάτων θα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα.

 

Κ.Μπ.