Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 09:23

Ελεγχοι για φοροδιαφυγή σε ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ελεγχοι για φοροδιαφυγή σε ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας, με στόχο να συλληφθούν τα αδήλωτα εισοδήματα από ελαιοπαραγωγούς. 

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκτιμά ότι σε Κρήτη, Μεσσηνία, Αργολίδα, Λακωνία και Φθιώτιδα μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών δίνει την παραγωγή του σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία αντί για τους τοπικούς συνεταιρισμούς, χωρίς να τηρούνται παραστατικά, ενώ και η διακίνηση του ελαιολάδου στη συνέχεια γίνεται με παράνομο τρόπο, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται εισοδήματα και να συντελείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η παραγωγή και διακίνηση ελαιολάδου χωρίς παραστατικά έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια μετά τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος. Οι παραγωγοί για να μην πληρώσουν φόρο και προκαταβολή που μπορεί να ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος από το λάδι, ρισκάρουν παράγοντας και πουλώντας το λάδι στην... "παράλληλη αγορά" που δημιούργησαν οι υψηλοί φόροι. Αν στο κάδρο των προβλημάτων προστεθεί και η έλλειψη νόμιμων εργατικών χεριών, γίνεται αντιληπτό ότι δεκάδες παραγωγοί βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ υψηλών φόρων και απαγορευτικού κόστους για την παραγωγή λαδιού. 

Οσον αφορά τους ελέγχους: Ειδική επιχείρηση στοχευμένων ελέγχων σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ύστερα από πληθώρα στοιχείων που έχει στη διάθεσή της και δείχνουν εκτεταμένα φαινόμενα απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής και στον κλάδο αυτόν.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περιοχές όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΑΑΔΕ, τα φαινόμενα αυτά προσλαμβάνουν τις μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα και θα διαρκέσουν ως και τον Μάρτιο.


NEWSLETTER