Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 20:21

Κασαπίδης: "Πρέπει να τελειώσουμε με την παλιά νοοτροπία"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κασαπίδης: "Πρέπει να τελειώσουμε με την παλιά νοοτροπία"

«Ανοίξτε τα φτερά σας στη διαφοροποίηση του προϊόντος και στη γνώση», προέτρεψε χθες τον πρόεδρο της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Αργότερα στο Μελιγαλά, στο Δημαρχείο Οιχαλίας, παρατήρησε ότι η Ν.Δ. θα εισηγηθεί να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον πάγο ελαιοπαραγωγοί της περιοχής με το πιο ευνοϊκό καθεστώς.

Ο κ. Κασαπίδης που περιόδευσε χθες και σε αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας -κυρίως της Τριφυλίας- ξεκίνησε τις επισκέψεις του νωρίς το πρωί από τη Συκική. Εκεί ο πρόεδρος Παν. Παπαγεωργίου τον ενημέρωσε για τον ανταγωνισμό από τους Τούρκους που έχουν μικρό κόστος και μεγάλη παραγωγή σύκων. Παρατήρησε πάντως ότι «συμφέρει η συκιά, παράγει κάθε χρόνο και πρέπει να στηριχτεί, να γίνει ανανέωση συκεώνων στις σωστές περιοχές». Πληροφόρησε ότι η Συκική θέλει να εκμεταλλευτεί τα υποπροϊόντα, να φτιάξει ποτό και μαρμελάδα - ενώ δήλωσε ότι επιδιώκουν να συγκεντρώσουν όλα τα σύκα στις κεντρικές εγκαταστάσεις, για να ελέγχουν την ποιότητα.

Ο διευθυντής Γιώργος Αγγελόπουλος ενημέρωσε τον τομεάρχη της Ν.Δ. για την ολοκληρωμένη διαχείριση και τον διαβεβαίωσε ότι στη Συκική στοχεύουν στη γνώση.

Ο Γιώργος Κασαπίδης έδειξε ενδιαφέρον και ρώτησε για νέα συστήματα, νέες καλλιεργητικές μεθόδους, καινούργιες ποικιλίες και τεχνικές, εκτιμώντας ότι «πρέπει να τελειώσουμε με την παλιά λογική και νοοτροπία. Πρέπει να μπει η γνώση, ο επιστήμονας». Παρατήρησε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την εμπορία και την κατανάλωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και επεσήμανε ότι «οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι 7 δισ. ευρώ το χρόνο, με έλλειμμα 2 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργούνταν 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ο βουλευτής σημείωσε ακόμη ότι ότι «το "αιέν αριστεύειν" είναι το σύνθημά μας. Για να γίνει αυτό θέλει γνώση, να επενδύσουμε στη γνώση. Μόνο με νέους ανθρώπους, επιστήμονες, γίνονται αυτά. Να βρείτε το καλύτερο εργαστήριο στον κόσμο και να στείλετε εκεί ένα γεωπόνο κι έναν παραγωγό. Ανοίξτε τα φτερά σας στη διαφοροποίηση του προϊόντος και στη γνώση». Ζήτησε ακόμη προτάσεις από τη Συκική, για να περιληφθούν στο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Με αφορμή και την προχθεσινή επίσκεψή του στη Λακωνία, ο κ. Κασαπίδης παρατήρησε ότι «καταστρέφουμε το λάδι μας. Λάδι πάνω από 28 βαθμούς καίγεται. Είναι απαράδεκτο φαινόμενο το να πουλάμε χύμα».

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ

ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

 

Στο Δημαρχείο Μελιγαλά τον Κ. Κασαπίδη υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Σταυρόπουλος, καθώς ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης απουσίαζε στην Αθήνα. Εκεί ο αγρότης Θανάσης Πουλόπουλος από το Σιάμου -εκπροσωπώντας και άλλους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής που είχαν πληγεί από τον πάγο κατά την ανθοφορία της ελιάς- κατήγγειλε εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο, και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Οργανισμού Θεόδωρο Σαρρή, από την Περιφερειακή Διεύθυνση της Τρίπολης αλλά και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Πουλόπουλος είπε ότι η ζημιά της ελιάς κατά την ανθοφορία καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και το απέκρυψαν, διαμαρτυρήθηκε πως δεν απαντούσαν σε έγγραφα του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωσε ότι «τους έχουμε στείλει εξώδικο εγώ κι ο δήμαρχος, για παράβαση καθήκοντος». Ζήτησε λοιπόν «να εφαρμοστεί ο κανονισμός, να ενημερώσετε τον Αντώνη Σαμαρά».

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Σταυρόπουλος ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και η περιοχή, σημειώνοντας: «Ούτε το 20% της ΣΑΤΑ δεν έχει έρθει. Εχουμε ακόμα άστεγους σεισμόπληκτους. Είχαμε ζητήσει 50 λυόμενα και μας ήρθαν 15. Μας πήραν τη ΔΟΥ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Κλείνει και η ΑΤΕ, γίνεται θυρίδα. Επιτέλους ας μας ακούσει κάποιος, υπάρχουμε κι εμείς».

Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Πουλόπουλου, ο Γ. Κασαπίδης είπε ότι «δεν είχαν εκδώσει το νέο κανονισμό, γι’ αυτό τους καταγγείλαμε. Η ευθύνη είναι της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υπουργείου που δεν την έλεγξε. Η Ν.Δ. καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή το καλοκαίρι του 2010. Επρεπε από την 1η/1/2011 να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος και οι κανονισμοί. Αργησε να εφαρμοστεί παρά τις συνεχείς πιέσεις μας. Εφτασε το καλοκαίρι του 2011 και δεν ίσχυε ο νέος νόμος, αλλά ούτε και ο παλιός. Στο διάστημα αυτό ήταν στον αέρα η αγροτική ασφάλιση, υπήρχε νομικό κενό. Γι’ αυτό δεν μπορούσαν να σας απαντήσουν. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Υπήρχε αδυναμία και αδιαφορία της κυβέρνησης».

Ο τομεάρχης της Ν.Δ. ζήτησε «για την πραγματική ζημιά να γίνει αντικειμενική εκτίμηση και να ξεκαθαρίσει η υπηρεσία κάτω από ποιο καθεστώς θα δοθεί η αποζημίωση». Και σημείωσε: «Να καλυφθούν οι ζημιές με το πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους παραγωγούς. Αυτό θα εισηγηθούμε ως Ν.Δ., με το ευνοϊκότερο καθεστώς».

Αργότερα, σε δήλωσή του ο Γ. Κασαπίδης επεσήμανε τη σημασία της επίσκεψης στην Τριφυλία, που είναι μια περιοχή με δυναμικές και αναπτυσσόμενες καλλιέργειες.

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 22-12-2011 09:56
Και ήρθε λοιπόν ο Κασαπίδης ,που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του , και άρχισε πάλι τα κόλπα με τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα .
Καμία πρόταση κανένα πρόγραμμα για την γεωργία της περιοχής , δυστυχώς πάλι η αντιπαλότητα ότι η Ν.Δ δικαιώθηκε και άλλες τέτοιες κοτσάνες , λες και η ανθοφορία της ελιάς είναι το κεντρικό πρόγραμμα τους .Σε ότι αφορά τους συνεταιρισμούς είναι απίστευτη υποκρισία να τους υπερασπίζεται όταν η παράταξή του είναι ιδεολογικά αντίθετη με την λειτουργία τους .
Καλά αυτός αλλά οι αγρότες τίποτα δεν καταλαβαίνουν από το δούλεμα που τους κάνουν; ακόμα και σήμερα που έχουμε φτάσει στα τάρταρα πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις ,παρωδίας ,κομματικές;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER