Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 20:51

Μόνο 400 από τα 1.700 ελαιοτριβεία έχουν άδεια 

Γράφτηκε από την

Μόνο 400 από τα 1.700 ελαιοτριβεία που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν λάβει αδειοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν σε ένα... γκρίζο καθεστώς νομιμοφάνειας, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν συχνά τα στραβά μάτια.

Με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος, δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα ελαιοτριβεία να εναρμονιστούν με τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις απλοποιώντας τις διαδικασίες. Στόχος, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, είναι να δοθεί στα ελαιοτριβεία η δυνατότητα να διαχειριστούν τα απόβλητά τους «με έναν φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο, εφαρμόζοντας αρχές της αειφορικής καλλιέργειας και μειώνοντας δραστικά την αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων». Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων θα αξιοποιούνται, όπως σημειώνουν, ως εθνικός πόρος και παύουν να θεωρούνται «ρύπος».

Ειδικότερα, με τη νέα τροποποιημένη ΚΥΑ διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων:

- Αυξάνεται ο όγκος ετήσιας εφαρμογής υδρολίπανσης με κατσίγαρο, τόσο για τους ελαιώνες όσο και για τις υπόλοιπες δενδροκαλλιέργειες (πλην εσπεριδοειδών), με μέγιστο όγκο ετήσιας εφαρμογής τα 20 m³ ανά στρέμμα (από 8 m³ ανά στρέμμα σήμερα).

- Ελαχιστοποιείται το κόστος των εδαφικών αναλύσεων που απαιτούνται μετά την εφαρμογή της υδρολίπανσης (μείωση των μετρούμενων παραμέτρων σε τρεις από οκτώ.

- Αυξάνεται η έκταση δειγματοληψίας από 25 στρέμματα σε 100 στρέμματα καλλιέργειας.

- Απλοποιείται η διαδικασία υποβολής της ετήσιας τεχνικής έκθεσης υδρολίπανσης καθώς, δεν απαιτείται πια ούτε ορθοφωτοχάρτης ούτε τοπογραφικό διάγραμμα, παρά μόνο χάρτης του ΟΣΔΕ, ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του ελαιοπαραγωγού.

Επίσης, επεκτείνεται το χρονικό διάστημα δειγματοληψίας εδάφους έως το τέλος Μάιου κάθε έτους, έτσι ώστε οι παραγωγοί να έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή ελιάς και την εφαρμογή της υδρολίπανσης.