Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011 14:11

Στα ίδια επίπεδα φέτος η καλλιέργεια πατάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Στα ίδια επίπεδα φέτος η καλλιέργεια πατάτας

 

Τελικά παρά τις οικονομικές δυσκολίες η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά. Οι παραγωγοί ετοιμάζονται ώστε από τα μέσα Γενάρη -από την Πρωτοχρονιά οι πιο πρώιμοι- να είναι σε επιφυλακή για να καταπολεμήσουν τον πάγο. Η καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης από την περσινή ζημιά έχει προκαλέσει προβλήματα -ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μέσα στο Γενάρη-, ενώ στον Μπουρνιά οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα το ΦΠΑ. Και τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για την καλλιέργεια και την προμήθεια των λιπασμάτων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης είπε στην "Ε" ότι «στο μεγαλύτερο ποσοστό της η καλλιέργεια έχει γίνει» και παρατήρησε: «Προσέχουμε τον καιρό. Με τη βροχή δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτός κι έχουμε πλημμύρες. Ο πάγος μπορεί να επηρεάσει τις πιο πρώιμες και αυτές που είναι στα ελαφρά αμμώδη εδάφη. Αμελητέα τελικά είναι η μείωση στα στρέμματα που καλλιεργούνται. Δεν είναι μεγάλη, όπως υπολογίζαμε αρχικά. Από τα μέσα Γενάρη θα είμαστε σε επιφυλακή για τον πάγο».

Ο κ. Δουρούμης διευκρίνισε πως «δεν είναι μόνο ο πάγος. Είναι και ο αέρας και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην παραγωγή. Θα είμαστε σε επιφυλακή για το χειμώνα». Οσον αφορά τις τιμές και την επιβάρυνση των παραγωγών ανέφερε ότι «η τιμή του σπόρου ήταν σε γενικές γραμμές στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί».

Ο παραγωγός Θανάσης Κατσιβαρδέας είπε ότι «η καλλιέργεια είναι στα ίδια στρέμματα με τις υπόλοιπες χρονιές. Μπορεί κάποιοι να μην έβαλαν, έβαλαν όμως άλλοι πιο πολλά στρέμματα». Επεσήμανε πως «μέσα στο επόμενο 10ήμερο, από την Πρωτοχρονιά ουσιαστικά θα αρχίσει η επιφυλακή για τις πιο πρώιμες πατάτες. Δεν πιστεύω να μας κάνει ζημιά η βροχή». Για την καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης παρατήρησε ότι «έρχονται τώρα τα ποσοστά, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα τι χρήματα θα πάρει. Οι γεωπόνοι περιμένουν να δουν, για να δώσουν τα λιπάσματα στον κόσμο. Επρεπε να τα έχουμε πάρει για να κινηθεί η αγορά, γιατί και η αγορά έχει μεγάλη πτώση. Είμαστε σε αναμονή».

Στον Μπουρνιά ο παραγωγός Γιάννης Τσαντύλας μας είπε ότι «όποτε και αν κάνει παγετό, θα βάλουμε για προστασία για τις πατάτες που έχουν φυτευτεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Και να καεί όμως τώρα η πατάτα, ξαναβλασταίνει. Από τα μέσα Γενάρη αρχίζουν τα δύσκολα. Οι βροχές είναι φυσιολογικό πράγμα, δεν κινδυνεύουμε απ’ αυτές». Για την έκταση που καλλιεργείται, ανέφερε πως «έχει φυτευτεί η περιοχή του Μπουρνιά. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες φυτεύτηκαν τα ίδια με πέρυσι στρέμματα».

Για τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, σημείωσε: «Για τα λιπάσματα δε δίνουν πίστωση, τα θέλουν μετρητοίς. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Δεν έχουμε πάρει το ΦΠΑ, μας καθυστερούν. Ο σχολαστικός έλεγχος για το ΦΠΑ έχει επιβαρύνει με τόκους τους αγρότες. Δεν έχουν δοθεί και οι αποζημιώσεις από την περσινή ζημιά. Δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα αποτελέσματα των ελέγχων. Και σε κάποιους η ζημιά ήταν μεγάλη και χρειάζονται τα χρήματα για να καλλιεργήσουν».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER