Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 20:31

Υποτονική κίνηση στην αγορά λαδιού - Οι παραγωγοί δεν πωλούν, έχοντας στην τσέπη το χρήμα της επιδότησης

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υποτονική κίνηση στην αγορά λαδιού - Οι παραγωγοί δεν πωλούν, έχοντας στην τσέπη το χρήμα της επιδότησης

Σε υποτονικά επίπεδα κινείται η αγορά ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, παρότι η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προσφορά και ζήτηση φαίνεται να είναι ανύπαρκτες. Η τιμή στο τέλος του 2011 ήταν στο 1,95 ευρώ για πληρωμή μετρητοίς και κει βρίσκεται με την είσοδο του νέου χρόνου. Προβλήματα με κυριότερο τη συμπίεση των τιμών, που μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που υπενθυμίζει πως η οργάνωση αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή.
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης είπε ότι διαμορφώνεται στο 1,95 ευρώ, ενώ με 3μηνες επιταγές πάει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «δεν πουλάει ο κόσμος, καθώς πήρε την επιδότηση. Το αφήνει προς φύλαξη στα ελαιοτριβεία, προσδοκώντας καλύτερη τιμή».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν στο 1,95, εκτιμώντας πως έχουν φύγει οι περισσότερες ποσότητες του φετινού ελαιολάδου. Επεσήμανε ότι «η γενικότερη κρίση στην Ιταλία επηρεάζει τα πράγματα, αφού αυτοί που είναι οι καλύτεροι πελάτες μας αδυνατούν να πληρώσουν. Και τελικά ο θησαυρός μας είναι άνθρακας». Με απογοήτευση σημείωσε ότι «ούτε το 30% των χρημάτων της παραγωγής - διάθεσης του ελαιολάδου δε μένει στον τόπο».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος μας είπε ότι «δεν έχει ανοίξει ακόμα η Ιταλία, λόγω των γιορτών» κι επιβεβαίωσε πως «έχουν κρατηθεί οι παραγωγοί και δεν πουλάνε με την επιδότηση που πήραν».
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας εξακολουθεί να αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή, για να εξασφαλίσει το ελαιόλαδο που θέλει για την εμπορία του τυποποιημένου προϊόντος της. «Η Ενωση έχει κάνει τη δική της πρόταση. Δεν μπορούμε να μπούμε στην αγορά και την προώθηση χύμα ελαιολάδου και να πληρώσουμε μετρητοίς», είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Κοζομπόλης και σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να μπούμε και στο χύμα, αλλά ο παραγωγός θα έπρεπε να περιμένει 15 ημέρες. Και δεν μπορεί να μας περιμένει. Θέλει αμέσως τα λεφτά του. Ετσι, χωρίς χρηματοδότηση, συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση όχι μόνο για την Ενωση, αλλά και για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα κλείσουν και υγιείς επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αν δεν μπει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες να κινηθούν οι επιχειρήσεις, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Ας το λάβουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER