Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 08:27

Η τιμή του ελαιολάδου πάνω από 3,5 ευρώ: Ελαιοσυγκομιδή όλο το Φεβρουάριο

Γράφτηκε από τον
Η τιμή του ελαιολάδου πάνω από 3,5 ευρώ: Ελαιοσυγκομιδή όλο το Φεβρουάριο

Στα τέλη Φεβρουαρίου και αργότερα, ενδεχομένως, θα υπάρχει ακριβή εικόνα της παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί η ελαιοσυγκομιδή έχει πάει προς τα πίσω και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Η εκτιμώμενη παραγωγή σε όλο το νομό είναι στους 50.000 τόνους, από τους οποίους 27.000 με 30.000 τόνοι στα όρια ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, όπως δήλωσε στην “Ε” ο επικεφαλής της Γιάννης Κυριακόπουλος.

Η Ανω Μεσσηνία είναι μία από τις περιοχές που η ελαιοσυγκομιδή θα συνεχιστεί και το Φεβρουάριο, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης, ενώ παρατήρησε ότι η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο είναι 3,50 με 3,55 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γ. Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε ότι “στην ενδοχώρα η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη” και παρουσίασε 3 λόγους γι’ αυτό: “α) Οι αποδόσεις ήταν αρκετά χαμηλές το Δεκέμβριο και οι παραγωγοί άφησαν τη συγκομιδή για αργότερα. β) Αρκετές ημέρες το Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου έβρεχε, οπότε η συγκομιδή πήγε προς τα πίσω. γ) Και ο αριθμός των διαθέσιμων εργατών είναι φέτος μειωμένος”. Ο διευθυντής παρατήρησε ότι “στην αρχή με την παρατεταμένη ανομβρία η εκτίμηση για την παραγωγή στο νομό μας ήταν μικρότερη. Ομως, στη συνέχεια η εικόνα βελτιώθηκε με τις ελιές που είχαν επηρεαστεί, με τις βροχές που έπεσαν”. Επεσήμανε πως “η ποιότητα του ελαιολάδου φέτος είναι εξαιρετική και τα χημικά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά” και διευκρίνισε ότι “ήταν μηδαμινές οι προσβολές από τον δάκο και ελάχιστες οι μυκητολογικές προσβολές”.

Για την τιμή παρατήρησε ότι “είναι ικανοποιητική, δεν έχει πέσει κάτω από τα 3,5 ευρώ” και εξήγησε: “Εξαρτάται από το ισοζύγιο της παγκόσμιας παραγωγής και της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οσο είναι θετικό υπέρ της κατανάλωσης η τιμή θα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξαρτάται και από την πολιτική των μεγάλων εταιρειών και τις μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες Ισπανία και Ιταλία”.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γ. Ηλιάδης μας ενημέρωσε ότι η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο “είναι 3,50 με 3,55 ευρώ το έξτρα παρθένο και 20 με 30 λεπτά παραπάνω το ΠΟΠ”. Για την πορεία της ελαιοσυγκομιδής ανέφερε πως “είμαστε προς το τέλος της, αν και στην Ανω Μεσσηνία ο κόσμος θα μαζεύει ελιές και τα ελαιοτριβεία θα είναι ανοιχτά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου”. Παρατήρησε ότι “δεν υπάρχουν εργάτες και το ελαιομάζεμα έχει μείνει πίσω” κι εκτίμησε πως “μέχρι τις 10 - 15 Φεβρουαρίου θα δουλεύουμε καθημερινά”. Επιβεβαιώνοντας τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας, είπε ότι “η ελαιοπαραγωγή πήγε φέτος πιο πίσω, λόγω έλλειψης εργατών, του βροχερού καιρού και της όχι καλής απόδοσης του καρπού κατά το Δεκέμβριο”. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν ζημιές και απώλειες “από την ανομβρία που μετριάστηκε αργότερα και το δυνατό αέρα την περίοδο των Χριστουγέννων που έριξε πολλές ελιές. Σε κάποιες περιοχές η ζημιά ήταν 60% - 70%”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων του νομού επεσήμανε ότι “ο κόσμος πουλάει λάδι, αλλά υπάρχουν ποσότητες στις αποθήκες των παραγωγών και στα ελαιοτριβεία”.


NEWSLETTER