Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 09:17

"Ελιά Καλαμάτας" και εκτός Μεσσηνίας, ανακοίνωσε ο Αποστόλου!

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
"Ελιά Καλαμάτας" και εκτός Μεσσηνίας, ανακοίνωσε ο Αποστόλου!

 

Στον εθνικό κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς εντάσσεται η  «Ελιά Καλαμάτας» - και σήμερα που θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ θα διαπιστώσουν οι Μεσσήνιοι αν υπάρχουν επιπτώσεις για το ομώνυμο ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, χθες, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά. Οπως φαίνεται, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κυρίως οι εξαγωγείς ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας και της Βοιωτίας, ο κ. Αποστόλου επέλεξε το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας για να ανακοινώσει μια λύση που ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα.

Παράλληλα ο υπουργός, για να μην ξεσηκωθεί η Μεσσηνία, ανακοίνωσε ότι ενισχύεται «το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών».

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες ελιάς τύπου Καλαμάτας παράγονται εκτός Μεσσηνίας, αλλά δεν μπορούν να εξαχθούν, γιατί δεν είναι ΠΟΠ Καλαμάτας.

Χθες ο κ. Αποστόλου από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.

Σε ό,τι αφορά την εμπορία του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας συνολικά 21 επιχειρήσεις έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-"Δήμητρα" για την  επεξεργασία - συσκευασία - εμπορία προϊόντος ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και η πιστοποιούμενη ποσότητα ανήλθε το 2011 σε 190 τόνους, το 2012 σε 53 τον., το 2014 σε 233 τον. και το 2015 σε 277 τόνους.

Οι εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων "Kalamata olives" αντιμετωπίζουν την τελευταία πενταετία πολλά προβλήματα, όπως αποσύρσεις προϊόντων, σε συσκευασίες καταναλωτή, στην Ευρωπαϊκή αγορά, μη έκδοση πιστοποιητικού ελεύθερης διακίνησης για τις αγορές των τρίτων χωρών, από ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ερωτήματα, για τα οποία εκκρεμούν απαντήσεις, σχετικά με τη νομιμότητα κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, τα οποία υποβάλλονται από ελεγκτικές αρχές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και από πρεσβείες μας.

Οπως αντιλαμβάνεστε, τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούν ευκαιρίες στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα "κενά" αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα που τα ονομάζουν πολλές φορές "Kalamata olives".

Αιτία για τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση της άποψης ότι το "Kalamata olives" είναι μετάφραση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς την ένδειξη ΠΟΠ ή το ενωσιακό λογότυπο.

Με γνώμονα την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά το ζήτημα της συνύπαρξης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Ελιά Καλαμάτας" και του εμπορικού τύπου με την ένδειξη "Κalamata Olives", το υπουργείο μας ξεκίνησε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προτείνοντας την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο της "Καλαμάτας" ως συνώνυμου ποικιλίας ελιάς. Αύριο κιόλας (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) θα προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση.

Στόχος μας με τη λύση που δίνουμε, η οποία προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, είναι να επιτραπεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών, και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος "Kalamata olives" στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER