Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 15:57

ΣΥΜΕΠΟΠ κατά Αποστόλου για την “Ελιά Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι θα ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο η “Ελιά Καλαμάτας”, ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του: “Διαβάσαμε με έκπληξη και πικρία τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Αποστόλου σχετικά με απόφασή του ανάκλησης της με τη σειρά της ανακλητικής προηγούμενης απόφασής του της 22.12.2016, την οποία δεν είχε ανακοινώσει όπως όφειλε στην Ε.Ε., για να μεταδώσει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας τριετούς διαφημιστικής καμπάνιας της ΠΕΜΕΤΕ, με χρήματα της Ε.Ε., καμπάνια σε φάση εξέλιξης, ότι η ονομασία “Ελιά Καλαμάτας” είναι εμπορική”.

Και προσθέτει πως “πρώτα η CETA και η ΤΤΙΠ, ύστερα οι νοτιοαφρικανικές και άλλες συμφωνίες και φτάνουμε στην Ελλάδα να γίνεται ουραγός του νεοφιλελευθερισμού αποδεχόμενη ότι η ονομασία “Ελιά Καλαμάτας” είναι εμπορική. Το παγκόσμια πιο σημαντικό brand name επιτραπέζιας ελιάς και του ελληνικού διατροφικού τομέα”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: “Η χώρα μας πρώτα απεμπόλησε το θεσμό των προστατευόμενων ονομασιών εγκαταλείποντάς τες να πεθάνουν από ασιτία η μία μετά την άλλη όπως οι περισσότερες ΠΟΠ-ΠΓΕ των επιτραπέζιων ελιών και τώρα βουλιάζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο θειικό οξύ κατά το παράδειγμα της μαφίας όταν θέλει να εξαφανίσει κάποιον. Η παγιωμένη παράδοση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται”.