Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 05:34

Μια ευκαιρία για την Ενωση Μεσσηνίας ζήτησε ο Κώστας Κατσούλης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μια ευκαιρία για την Ενωση Μεσσηνίας ζήτησε ο Κώστας Κατσούλης (βίντεο)

Τις παθογένειες και τις αμαρτίες του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας παρουσίασε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Ενωσης (που είναι σήμερα πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός) Κώστας Κατσούλης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κατσούλης αναγνώρισε τις μεγάλες οφειλές που υπάρχουν σε εργαζόμενους και αναφέρθηκε αναλυτικά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση και στις απειλές για τη λειτουργία και την προοπτική της Ενωσης, αλλά ανέφερε τις προσπάθειες της διοίκησης του συνεταιρισμού (από το 2013 που η ΕΑΣ μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό) για να παραμείνει σε λειτουργία.
Ο κ. Κατσούλης ζήτησε την κατανόηση των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία τους προσπαθεί να βοηθήσει. Ανέφερε ότι αυτοί που έχουν κάνει αγωγές κατά της Ενωσης δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα με τους ανταγωνιστές και σημείωσε: “Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν. Δεν έπρεπε να είχαμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;”.
Σημείωσε πως πρέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στην Ενωση, ενώ δεν έκρυψε ότι η περιουσία της οργάνωσης είναι υποθηκευμένη στην τράπεζα, λόγω των παλιών δανείων.
Επικρίνοντας την προηγούμενη διοίκηση του συνεταιρισμού (επί ΕΑΣ, ο ίδιος ήταν μέλος της, στη μειοψηφία) επεσήμανε πως “τον έχουμε σε λειτουργία, ενώ τον παραλάβαμε κλειστό”.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα, και της “Ε”, για τις μεγάλες οφειλές σε εργαζόμενους και τις αγωγές που κατέθεσαν 4 από αυτούς, ο πρόεδρος είπε ότι το 2012 η ΕΑΣ όφειλε σε εργαζόμενους μισθούς 762.756,06 ευρώ και σήμερα η Ενωση οφείλει 1.123.199 ευρώ, ενώ από το 2013 έως και το 2017 πλήρωσε συνολικά 4.320.623,91 ευρώ.
Παρατήρησε πως “έχουμε κάνει τιτάνια προσπάθεια. Είναι άδικο να φορτώνονται όλα στη σημερινή διοίκηση”. Επεσήμανε ότι το 2013, που έγινε η μετατροπή σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ”δεν είχαμε ούτε ασφαλιστική, ούτε φορολογική ενημερότητα”.
Ενημέρωσε ότι “μαζέψαμε τα περιττά έξοδα. Κατά το χρόνο μετατροπής της ΕΑΣ απασχολούνταν 77 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα απασχολούμε 45 μετά από πρόγραμμα εξυγίανσης. Ρυθμίσαμε τις οφειλές προς το ΙΚΑ (ήταν 790.094,13 ευρώ των προηγούμενων χρόνων) και έχουν καταβληθεί 35 δόσεις από τις 150”.
Ο κ. Κατσούλης πληροφόρησε, ακόμα, ότι: Η διοίκηση αποπληρώνει πρόστιμα 638.883,74 ευρώ και 358.604,80 ευρώ, από χρήσεις της ΕΑΣ, του 1995 και του 2010, αντίστοιχα, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για αποζημιώσεις εθελούσιας εξόδου το 2009-2010, επί ΕΑΣ, που ανέρχονταν σε 1.082.927,66 ευρώ, η Ενωση ως συνεταιρισμός έχει εξοφλήσει 987.793,91 ευρώ.
Για τη δεινή οικονομική θέση και τα επισφαλή στοιχεία που έρχονται από το παρελθόν, ενημέρωσε ότι μέχρι το 2012 υπήρχε δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), με εξυπηρετούμενο και μη ρυθμισμένο ύψους 7.864.376,58 ευρώ. Σήμερα με τους τόκους έχει φτάσει τα 10.385.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, η διοίκηση του συνεταιρισμού έχει ρυθμίσει το επιτόκιο του δανείου και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα ρυθμιστεί και το κεφάλαιο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρήκε και τα στοιχεία που “έσκασαν” στην πορεία, ο πρόεδρος της Ενωσης είπε ότι “υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές 4,5 εκ. ευρώ και ο συνεταιρισμός έχει κινηθεί δικαστικά για την είσπραξή τους, όμως, με τεράστια δικαστικά κόστη”. Η διοίκηση δε χαρίστηκε σε κανέναν. Εχει καταλογίσει σε εργαζόμενους για πάσης φύσεως ατασθαλίες ποσά 250.000 ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει 50.000 ευρώ”.
Επίσης, ανέφερε ότι “κανένας παραγωγός δεν έμεινε απλήρωτος από την Ενωση” και παρατήρησε πως “από το 2013 δε δημιουργήσαμε ούτε 1 ευρώ έλλειμμα”.
Για τη δυναμικότητα της Ενωσης απάντησε ότι θα έχει γύρω στα 400 μέλη, με την ένταξη των συνεταιρισμών από τη Βελίκα, τη Λευκοχώρα και το Λυκότραφο, ενημερώνοντας πως ξεκίνησε με 600, αλλά έγιναν εκκαθαρίσεις γι’ αυτούς που δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι “υπάρχει θέμα συνεργατισμού στο νομό μας και πανελλαδικά. Αν δεν συγκεντρωθεί το προϊόν σε επίπεδο νομού, δεν θα δημιουργηθεί υγιής συνεταιρισμός”.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ
Για τις ελιές Καλαμών και την ένταξη της ονομασίας “Καλαμάτα” στον εθνικό κατάλογο, που ανακοίνωσε στην Πάτρα, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο πρόεδρος της Ενωσης παρατήρησε ότι “πρέπει να ρωτηθούν οι παραγωγοί, για το ποιο είναι το συμφέρον τους για την ΠΟΠ Καλαμάτα”. Επεσήμανε πως “έπρεπε να το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί για την προστιθέμενη αξία του προϊόντος”.


NEWSLETTER