Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 08:47

Αναβαθμισμένο το φετινό Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

 

Αναβαθμισμένο, με στόχο να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλει στην ανάδειξη και την εξωστρέφεια του μεσσηνιακού ελαιόλαδου και της ΠΟΠ ελιάς “Καλαμάτα”, είναι το φετινό 4ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας, που πραγματοποιείται 16 με 18 Μαρτίου.

Το συνδιοργανώνουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δήμοι της Μεσσηνίας.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου των οργανωτών στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” του Διοικητηρίου:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι “φιλοδοξούμε να εμπλέξουμε στο φεστιβάλ και άλλους φορείς. Ολη η Μεσσηνία να είναι παρούσα”. Ανέφερε πως θα δοθεί έμφαση στις γεύσεις ελαιόλαδου και στα φαγητά που ταιριάζουν σε κάθε ελαιόλαδο. Ενημέρωσε ότι θα υπάρξει ισχυρή παρουσία από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση επιτραπέζιας ελιάς με πανεπιστημιακούς καθηγητές που θα κάνουν αξιολόγηση του προϊόντος, ενώ θα γίνει συζήτηση - στρογγυλό τραπέζι για τις απόψεις της Μεσσηνίας για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα”.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι το φεστιβάλ στοχεύει στο να είναι ποιοτικότερο και πιο ανταγωνιστικό το ελαιόλαδο του νομού μας. Και παρατήρησε πως “η Μεσσηνία έχει το δικαίωμα να πρωταγωνιστεί σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο”.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης συμφώνησε στο “να μπαίνουν νέες δράσεις, ώστε το φεστιβάλ να παρουσιάσει πλήρες πλάνο του ελαιόλαδου”.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος είπε ότι “κάθε χρονιά γίνεται καλύτερη προσπάθεια”και παρατήρησε πως η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του νομού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας Γιάννης Βορβίλας επεσήμανε τη συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίου, που θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια.

Ο χημικός - ελαιολόγος Κώστας Τσορώνης στάθηκε στη συμμετοχή νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τη γαστρονομία και τη γευσιγνωσία,καθώς και στην προσέλκυση και άλλων κλάδων, όπως σεφ και εστιάτορες. Επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ταίριασμα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με φαγητά και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να συμμετέχει Ισπανίδα καθηγήτρια που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ταίριασμα και με πειραματική κουζίνα ελαιόλαδου.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ανδρέας Τσουκαλάς παρατήρησε ότι “η ελαιοκομία είναι πολύ σημαντική για το δήμο μας” κι εκτίμησε πως τέτοιες ενέργειες βοηθούν και τους μικρούς παραγωγούς.

Ο υπεύθυνος συντονισμού του φεστιβάλ Θανάσης Κυριαζόπουλος ανέφερε ότι το φεστιβάλ γίνεται θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας. Ενημέρωσε ότι στο πάνελ των γευσιγνωστών (για το διαγωνισμό γευσιγωσίας τυποποιημένου ελαιόλαδου) θα μετέχουν πρόσωπα από όλα τα πιστοποιημένα πάνελ, απ’ όλες τις ελαιοκομικές περιοχές, ενώ παρατήρησε πως θα γίνει και αξιολόγηση ελαιολάδων παραγωγών.

Γ.Σ.