Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 09:01

Ομαλή συνύπαρξη σύμφωνα με τον Αποστόλου για ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και ελιά Καλαμάτας!

Γράφτηκε από τον
Ομαλή συνύπαρξη σύμφωνα με τον Αποστόλου για ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και ελιά Καλαμάτας!

 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στηρίξει την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και δεν έχει σκοπό να την καταργήσει, υποσχέθηκε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στην πρώτη μέρα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Παρατήρησε, ακόμα, ότι το Φιλιατρινό φράγμα έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (του νέου ΕΣΠΑ) ως ανειλημμένη υποχρέωση κι επεσήμανε πως θα υπάρξει προκήρυξη για το έργο των δικτύων του φράγματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις - παρεμβάσεις για τις δηλώσεις του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, που φέρεται να ακύρωναν το ΠΟΠ “Καλαμάτα” για την ελιά, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να συνυπάρχουν το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και το ελιά Καλαμάτας.

“Θα στηρίξουμε το ΠΟΠ με αλλαγή προδιαγραφών και θα εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα προβολής του ΠΟΠ “Καλαμάτα” και για το εσωτερικό της χώρας”, σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Η συνεδρία για την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική εξωστρέφεια που έπρεπε να τελειώσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι, τελείωσε στις 4.45 το απόγευμα, καθώς υπουργοί και γενικοί γραμματείς παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις και τις προθέσεις αρμοδιότητάς τους -πράγμα που από ένα σημείο και μετά δεν χρειαζόταν-, ενώ έντονη ήταν η κριτική για την υπερφορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων και για το φόρο στο κρασί, από εκπροσώπους συλλόγων και ενώσεων.

Από τις παρεμβάσεις με μεσσηνιακό ενδιαφέρον:

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος έθεσε το θέμα των δικτύων στο Φιλιατρινό φράγμα και παρατήρησε ότι “φορολογείται το 70% του εισοδήματός μας”. Αφού επέκρινε το υπουργείο για τις “ελληνοποιήσεις” και για τους μη ελέγχους στα υπολείμματα των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τόνισε για την υπερφορολόγηση των αγροτών: “Δεν μπορούμε να σταθούμε με τέτοια φορολογία και τέτοιο κόστος καλλιέργειας. Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε, δεν βγαίνουμε”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης αντέδρασε στη δήλωση - δέσμευση του υπουργού στην Πάτρα για το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, προτρέποντάς τον ειρωνικά να μεταφέρει την Καλαμάτα στο Βόλο και του απηύθυνε ερωτήσεις με βάση αυτή τη δήλωση.

Ο εκπρόσωπος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής των κρατικών γεωτρήσεων Φιλιατρών Τέλης Καναβός ζήτησε να ολοκληρωθεί το έργο με την κατασκευή των υδατοδεξαμενών και να μειωθεί το ρεύμα, ενώ έθεσε το θέμα των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απόλυση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς εκτίμησε ότι η δήλωση - δέσμευση του υπουργού στην Πάτρα για την ελιά Καλαμάτας αποτελεί ταφόπλακα για το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και ζήτησε τη διατήρηση κι επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και Ηλεία.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης ζήτησε αξιολόγηση και ιεράρχηση των αιτημάτων και όχι “ναι σε όλα”, γιατί τα λεφτά δεν είναι άπειρα.

Στην εισήγησή του ο υπουργός Βαγγ. Αποστόλου ενημέρωσε για τα σημαντικά βήματα προθέσεων και πράξεων του υπουργείου, ανέφερε ότι “έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ” και πληροφόρησε πως θα διατεθούν 350 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από αυτή την προγραμματική περίοδο. Μίλησε για 2.000 συνεταιρισμούς - “σφραγίδες” που έκλεισαν και χαρακτήρισε “αδιανόητο να έχουμε 152 συνεταιρισμούς με 44.000 μέλη και τζίρο μόλις 1 εκ. ευρώ”. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι “μόνο από το συνεργατισμό διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του αγροτικού χώρου”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι “για να γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, χρειάζονται τομές στο πολιτικό σύστημα και το παραγωγικό μοντέλο”. Εκτίμησε πως “οι αγρότες για να έχουν μέλλον, πρέπει να συνεργαστούν” και στάθηκε στην εξωστρέφεια και την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης επέκρινε τη διάθεση χύμα ελαιολάδου, εκτίμησε ότι τα δικά μας προϊόντα είναι ασυναγώνιστα και ανέφερε πως ο κατσίγαρος είναι πολύτιμο λίπασμα και παρατήρησε πως η Πελοπόννησος έχει ιδανικό κλίμα για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Τοποθετήθηκαν, ακόμα, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και οι γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER