Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 09:21

Μεσσηνία: Πτωτική τάση στην τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεσσηνία: Πτωτική τάση στην τιμή του ελαιολάδου

 

 

Στα 3,30 με 3,40 ευρώ έχει πέσει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία, ενώ η τιμή του προϊόντος έχει μειωθεί και σε όλη την Ελλάδα.

Το στοιχείο αυτό προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει ψυχραιμία και όχι κινήσεις πανικού από τους παραγωγούς.

Η πτώση της τιμής φαίνεται να είναι φυσιολογική αυτή την εποχή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η ελαιοκομική περίοδος και έχουν γεμίσει με λάδι όλοι, και κυρίως Ελληνες έμποροι κι εξαγωγείς και οι Ιταλοί που το προμηθεύονται. Ομως υπάρχουν και κάποια στοιχεία που έχουν βάση και τα οποία δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το διεθνές εμπόριο, η Ισπανία πουλάει φθηνά, γιατί η φετινή της παραγωγή σε ελαιόλαδο ήταν τελικά 200.000 τόνους παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ακόμα, προβλέπεται ότι και η επόμενη παραγωγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα είναι ιδανικές.

Οσον αφορά την Ιταλία, που απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου της χώρας μας, δεν δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει, αφού έχει προμηθευτεί λάδι από την Τυνησία με 3,30 και 3,40 ευρώ το κιλό.

Πηγές της αγοράς και των συνεταιρισμών καλούν τους παραγωγούς να δείξουν ψυχραιμία, να μην πανικοβληθούν και να μην αρχίσουν να πιέζουν και να πουλάνε χωρίς λόγο, γιατί όσο μεγαλύτερη η προσφορά τόσο θα πέφτει η τιμή. Επιβάλλεται να υπάρχει διάθεση ελαιολάδου με σύνεση και να τροφοδοτηθεί η αγορά χωρίς να πιέζεται.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER