Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 15:02

Οδηγίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τους πατατοκαλλιεργητές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτ/κού ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνεται σχετικά με την καλλιέργεια της πατάτας τα εξής:
Η καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή μας έχει προχωρήσει και σε όλες σχεδόν τις φυτείες έχει ολοκληρωθεί η ανάδυση των φυτών.
Η φύτευση, αρχικά έως τις 10 Δεκεμβρίου έγινε με δυσκολία, αφού λόγω της ανομβρίας που επικράτησε κατά το μήνα Νοέμβριο χρειάστηκαν αρδεύσεις εφοδιασμού του εδάφους με την απαραίτητη υγρασία για την κατεργασία και τη φύτευση.
Τα τελευταία 24ωρα οι πατατοπαραγωγοί ήταν και θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για να θέτουν σε λειτουργία τα συστήματα παγοπροστασίας λόγω της εκδήλωσης φαινομένων παγετού.
Η πρώτη καλλιεργητική φροντίδα των παραγωγών είναι η ζιζανιοκτονία  και αμέσως μετά οι επόμενες καλλιεργητικές φροντίδες λίπανσης και φυτοπροστασίας.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα για την καλλιέργεια της πατάτας.

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΙΝ ΤΟ
ΦΥΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΟ
ΦΥΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΕΤΡΙΜΠΟΥΖΙΝ
ΚΛΕΘΟΝΤΙΜ
ΑΛΚΟΝΙΦΕΝ
ΦΛΟΥΑΖΙΤΟΠ-ΜΠΟΥΤΥΛ
ΦΛΟΥΦΕΝΑΤΣΕΤ
ΠΡΟΠΑΚΟΥΙΖΑΦΟΠ
ΛΙΝΟΥΡΟΝ
ΚΥΚΛΟΞΥΝΤΙΜ
ΠΕΝΤΙΜΕΘΑΛΙΝ
ΝΤΟΚΛΟΦΟΠ-ΜΕΘΥΛ
ΠΡΟΣΟΥΛΦΟΚΑΡΜΠ
ΚΟΥΙΖΑΛΟΦΟΠ
S-ΜΕΤΟΛΑΧΛΩΡ
ΡΙΜΣΟΥΛΦΟΥΡΟΝ

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα, με προσοχή στον τρόπο και τις δόσεις εφαρμογής για αποφυγή φαινομένων φυτοτοξικότητας.
Όσον αφορά τη φυτοπροστασία και κυρίως την καταπολέμηση του περονόσπορου και λόγω της απουσίας ενός επαρκούς συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων, οι ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν τα φυτά έχουν ύψος περίπου 10 εκατοστά.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του σκευάσματος καθώς και στην εναλλαγή των δραστικών ουσιών αλλά και της χημικής ομάδας ανά ψεκασμό για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Καλό είναι οι παραγωγοί να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα ψεκασμών λαμβάνοντας υπόψη:
1) καιρικές συνθήκες
2) τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειάς τους
3) το στάδιο ανάπτυξης των φυτών
4) τα χαρακτηριστικά των δραστικών ουσιών
5) την πίεση της ασθένειας
Σκόπιμο είναι στις αρχικές φάσεις ανάπτυξης των φυτών να χρησιμοποιούνται διασυστηματικά μυκητοκτόνα για να καλύπτεται η νέα βλάστηση.
Τα εγκεκριμένα και συνήθως χρησιμοποιούμενα σκευάσματα, δραστικές ουσίες και χημικές ομάδες στις οποίες ανήκουν καθώς και ο τρόπος δράσης τους μπορούν να τα πληροφορηθούν οι παραγωγοί από το αρμόδιο γραφείο της υπηρεσίας μας.
Το παράσιτο του περονοσπόρου είναι ικανό να αναπτύξει ανθεκτικότητα σε μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο σκεύασμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον συνεχίζονται επεμβάσεις με την ίδια δραστική ουσία ο ανθεκτικός πληθυσμός επικρατεί και εξελίσσεται ανεξέλεγκτος με αποτέλεσμα την πλήρη αποτυχία του προγράμματος προστασίας της καλλιέργειας.
Πάντα θα πρέπει να έχουμε υπόψη την αυστηρή τήρηση τις ετικέτας του φυτοφαρμάκου με ιδιαίτερη έμφαση στο χρόνο ανάμεσα  στον ψεκασμό και την συγκομιδή καθώς και τα μέτρα ασφαλείας των ψεκαστών.
Επίσης είναι απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης των φυτών οι παραγωγοί να ενημερώνουν την υπηρεσία μας για κάθε ασυνήθιστο σύμπτωμα που παρατηρούν στα φυτά και στους κονδύλους.
Όσον αφορά τη θρέψη των φυτών θα πρέπει να επισημάνουμε, όπως γνωρίζουν και οι παραγωγοί άλλωστε, ότι η πατάτα απαιτεί πλούσια λίπανση η οποία όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και να στηρίζεται, κατά το δυνατόν, σε επιστημονικά δεδομένα, αναλύσεις εδάφους κλπ.
Γενικά υπενθυμίζουμε ότι οι δόσεις των αζωτούχων λιπασμάτων θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν περισσότερες και μικρότερες σε ποσότητα, για να είναι ‘’εύστοχες’’ και να αποφεύγουμε την έκπλυση. Η ποσότητα του αζώτου που χρειάζονται οι καλλιέργειες της περιοχής μας ανέρχονται στα 25-35 κιλά ανά στρέμμα συνολικά μαζί με τη βασική λίπανση.
Επίσης δεν  πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες ανάγκες του φυτού σε κάλιο του οποίου η προσθήκη θα πρέπει να γίνεται κατά κανόνα στη βασική λίπανση και η ποσότητα του θα πρέπει να είναι ίδια με του αζώτου καθώς και την ανάγκη προσθήκης μαγνησίου και ιχνοστοιχείων σε πολλές περιπτώσεις. Οι αζωτούχες λιπάνσεις θα πρέπει να σταματούν έγκαιρα πριν την συγκομιδή και κατά προτίμηση 30 ημέρες πριν από αυτή.
Οι παραγωγοί χρήσιμο είναι να συζητούν και να συμβουλεύονται για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί τους γεωπόνους της υπηρεσίας μας και τους ιδιώτες γεωπόνους με τους οποίους συνεργάζονται.
Η υπηρεσία μας παρακολουθεί την εξέλιξη της καλλιέργειας και  θα προσπαθεί να ενημερώνει τους παραγωγούς σε ότι χρειαστεί.ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER